Mainos

Purjekoneen hylystä ei löytynyt viitteitä teknisestä viasta

Eilinen purjelentokoneen onnettomuuden syytä selvitellään yhä. Teknistä vikaa ei ole löydetty, eikä silminnäkijälläkään ole antaa lisävalaistusta tapahtuneeseen.

Haapavedellä eilen tapahtuneen purjekoneturman syytä ei ole saatu selville. Turmapaikalle saapunut onnettomuustutkintakeskuksen tutkija Juhani Hipeli sanoo, että mitään viitteitä koneen teknisistä ongelmista ei ole kuitenkaan toistaiseksi havaittu.

Varsinais-Suomesta kotoisin oleva mies kuoli purjelentokoneen pudottua maahan Kytökylän lentokentällä eilen iltapäivällä. Turmassa surmansa saanut oli syntynyt vuonna 1949.

Onnettomuus tapahtui, kun purjekonetta hinattiin pakettiautolla vauhtiin kiitoradan jatkeena olevalla pellolla. Koneen oikea siipi laahasi pellon pintaa muutamien kymmenien metrien matkalla ennen kuin se nousi ilmaan. Pian nousun jälkeen kone kallistui vasemmalle ja putosi keula edellä maahan.

- Koneen siiven laahaaminen maahan ei ole normaalia, mutta sitä sattuu silloin tällöin. Vielä tässä vaiheessa ei pystytä sanomaan, miksi kone kallistui. Koneen ohjaaja voi ohjaimilla vaikuttaa, mihin suuntaan kone menee, Hipeli selvittää.

Hänen mukaansa onnettomuustilanne oli nopea. Tapauksella oli yksi silminnäkijä, joka auttoi siivenkärjestä koneen liikkeelle lähtöä. Hipelin mukaan myöskään hänen havaintonsa eivät ole antaneet lisävalaistusta siihen, miksi kone putosi.

Onnettomuuden tutkijoiden oli määrä saattaa tekninen tutkinta onnettomuusmaastossa päätökseen. Samalla koneen hylky poistettiin paikalta.

Hipeli arvioi, että onnettomuuden tutkinta kestää joitakin kuukausia.

Onnettomuuskone oli PIK-20A -mallia, ja se oli lasikuiturakenteinen. Kone oli valmistettu Suomessa.

Kuolemaan johtaneet turmat harvinaisia

Kuolemaan johtaneet purjelento-onnettomuudet ovat Suomessa varsin harvinaisia.

Esimerkiksi keväällä 1993 purjekoneen hinauskoneen kuljettaja sai surmansa Lopen Räyskälässä. Kone lähti hinaamaan purjekonetta lentoon, kun nousuvaiheessa ilmeni ongelmia. Purjekone irrottautui hinauksesta, mutta hinauskone ei ehtinyt kaartaa takaisin lentokentälle. Kone putosi läheiselle tielle ja syttyi palamaan.

Kolme ihmistä kuoli kahden purjekoneen törmäyksessä juhannuspäivänä 1987 Hyvinkäällä. Onnettomuus tapahtui, kun kaksipaikkainen koulukone oli tekemässä laskukuviota. Rautalammilla sattui kesäkuussa 1983 purjelentokoneen maahansyöksy, jossa sai surmansa yksin koneessa ollut ohjaaja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.