Mainos

Puolustusvoimilta erikoinen kömmähdys hankintailmoituksessa – panssarihaupitsia oltiin ostamassa Pohjois-Koreasta

Puolustusvoimat hankki syksyllä eteläkorealaisvalmisteisia 155 mm K9-panssarihaupitseja.  Puolustusvoimat teki lain edellyttämän jälkihankintailmoituksen julkisten hankintojen verkkoportaali Hilmaan ja Euroopan Unionin viralliseen lehteen. Ilmoituksiin oli kuitenkin päässyt varsin erikoinen virhe. Ilmoituksen mukaan asetta oltiin ostamassa Pohjois-Koreasta.

Julkisten hankintojen Hilma-portaalissa puolustusvoimien sopimuskumppaniksi oli merkitty Hanwha Land Systems Co. Ltd. Yhtiön kotimaaksi oli merkitty ”Korean demokraattinen kansantasavalta”, joka arkikielessä tunnetaan Pohjois-Koreana.

Hankintailmoitus julkaistiin myös Euroopan unionin virallisessa lehdessä, jossa yhtiön kotimaaksi oli merkitty ”Korean kansantasavalta”, jonka nimistä valtiota ei virallisesti ole olemassa.

Miten moinen kömmähdys on mahdollinen? 

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tiedotuspäällikkö Juhani Kauppinen sanoo, että kyseessä on inhimillinen erehdys.

– Asianhoitaja oli täyttänyt Hilma-portaaliin suorahankinnan jälki-ilmoitusta ja sinne oli sitten valikosta livahtanut Korean demokraattisen kansantasavallan nimi Korean tasavallan sijaan. Tässä täytyy ihan itsekin olla tarkkana, kun näitä virallisia nimiä harvemmin kuulee julkisuudessa, Kauppinen naurahtaa.

– Inhimillinen virhe siinä on käynyt. Tällaisia vastaavia ilmoituksia teemme satoja vuodessa, ja aina joskus sitten käy niin, että tulee näppäilyvirhe itse kullekin. Näin siinä kävi, Kauppinen kertoo.

Kauppisen mukaan Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta tekee yli 5000 hankintaa vuodessa.

– Erinäköisten tehtävien sarja on niin valtava, että joskus syntyy virheitäkin ja ne sitten oikaistaan ja korjataan. Ei ole erehtymätön ihminen tässäkään suhteessa.  Nopeasti kun tehdään työtä sarjatyönä, niin joskus tulee tällaisia inhimillisiä erheitä, jotka herättävät hilpeyttä.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos oikaisi hankintailmoituksessa olleen virheen myöhemmin sekä Hilma-palveluun että Euroopan unionin viralliseen lehteen. Nyt ilmoituksissa yhtiön kotimaaksi merkitään oikein ”Korean tasavalta” josta arkikielessä puhutaan Etelä-Koreana.

– Toki tämä nyt vähän yleissivistystäkin vaatii, että tajuaa, että mikä se Korean demokraattinen kansantasavalta oikeasti on. Siinä on tällainen pieni Haluatko miljonääriksi -tyyppinen knoppikysymys melkeinpä, Kauppinen pohtii.

Nyt ilmoitetussa kaupassa oli kysymys isomman kaupan osasopimuksesta, jonka arvo on 3,1 miljoonaa euroa. Koko Etelä-Korean valtion kanssa sovitun kaupan arvo noin 150 miljoonaa euroa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan kauppaan kuuluu 48 panssarihaupitsia sekä niihin varaosia, koulutusta ja ylläpitoa.

K9-panssarihaupitsia valmistaa eteläkorealainen moni-alayritys Hanwha Land Systems. Etelä-Korea on myynyt niitä Suomen lisäksi myös Turkkiin, Puolaan ja Intiaan. Hanwha Land Systemsin toimialoihin kuuluu aseiden lisäksi muun muassa rakentaminen, aurinkoenergia ja finanssipalvelut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.