Mainos

Puolustusvoimien komentajasta tulossa määräaikainen

Puolustusvoimain komentajan virka muuttuu määräaikaiseksi, kun nykyinen komentaja, amiraali Juhani Kaskela jää eläkkeelle ensi elokuussa.

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen mukaan myös puolustusvoimissa on seurattava yhteiskunnassa tapahtunutta kehitystä, sillä monet muutkin korkeat virat ovat muuttuneet määräaikaisiksi. Myös ylipäällikkö Tarja Halonen tukee esitystä.

Uudistuksen yksi syy on saada myös liian itsenäiset komentajat tiukempaan parlamentaariseen valvontaan.

-Toisin kuin tähän asti komentajille tulisi virkakausi. Eli määräaikainen komentajuus, esimerkiksi viiden vuoden komentaja-aika, Häkämies kaavailee.

Esimerkiksi kansliapäälliköillä on viiden vuoden määräaika. Häkämies kiistää, että uudistus politisoisi myös komentajanimityksen.

Vaikka sitä ei sanotakaan ääneen, uudistuksen yksi tarkoitus on saada puolustusvoimain komentajat kuriin ja parlamentaarisen valvonnan alle.

Nykyinen komentaja amiraali Kaskeala on kävellyt turhan monta kertaa hallituksen ja puolustusministeriön yli ikään kuin ylipäällikön luottosotilaana ja samaa vikaa oli hänen edeltäjällään Gustav Hägglundilla. Viiden vuoden määräaika ei antaisi mahdollisuutta sooloiluun.

Häkämiehen esitys herättää keskustelua myös pääesikunnan kenraalikunnassa. Uudistushan tarkoittaisi sitä, että harva yli 58-vuotias kenraali voi kuvitella pääsevänsä komentajaputkeen, koska komentaja jää eläkkeelle 63 vuotiaana.

Toisaalta huoli on nyt turha, sillä seuraava komentaja nousee liki varmasti jo ennalta tunnetusta kolmikosta. Todennäköisimpänä pidetään pääesikunnan päällikön Ari Puheloisen nousua komentajaksi. Hänen kanssaan paikasta kisaavat maavoimien komentaja Ilkka Aspara ja operaatiopäällikkö Markku Koli.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.