Mainos

Puolustusvoimien komentajan vuokratuki yli ohjeistuksen

Puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen on saanut vuokratukea yli periaateohjeistuksen, Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa kertoi STT:lle.

Asiasta kertoi ensin Aamulehti, joka uutisoi komentajan asumisjärjestelyistä. 

Puolustusvoimien maksama vuokratuki saisi ohjeistuksen mukaan olla enintään 35 prosenttia vuokrasta, kun Puheloiselle maksetaan nyt noin puolet vuokrasta. 

145 neliön kokoinen asunto arvokiinteistössä Helsingissä maksaa reilut 3 000 euroa kuukaudessa. Tästä Puheloiselle jää maksettavaa 1 744 euroa. 

Päätös Puheloisen asuntoasioista tehtiin vuonna 2009, kun hän aloitti komentajan tehtävässä. Kalliomaan mukaan asuntoasiasta päätti puolustusministeriö, jota johti tuolloin puolustusministeri Jyri Häkämies

Helsingin Sanomat kertoi verkkosivuillaan perjantaina, että puolustusministeriön ohjeistus vuokratuen suuruudesta annettiin vasta puoli vuotta Puheloisen vuokratuen linjauksen jälkeen. 

Päätöksenteko asuntoasioista siirrettiin armeijalta ministeriölle vuonna 2009. 

– Muutos tehtiin, jotta ei käy niin, että kenraalit keskenään päättävät eduista, Kalliomaa sanoi.  

Kalusteista veroa maksamatta? 

Kalliomaa vahvisti Aamulehden tiedon siitä, että Puheloisen asunnossa on myös useita Puolustusvoimien kustannuksella hankittuja kalusteita.

Asunnossa on muun muassa 14 hengen ruokapöytä ja 14 hengen astiasto. Aamulehden mukaan kalusteiden arvosta tai niiden verotuksellisesta asemasta ei kuitenkaan löydy mainintaa asiakirjassa, jossa asunnosta on viimeksi päätetty. 

Kalliomaan mukaan kalusteet ovat tehtävien hoitoa varten, ei yksityiskäyttöön. 

– Työtehtäviin kuuluu työtapaamisia asunnolla iltaisin. 

Puolustusministeriö näyttää Kalliomaan mukaan tulkinneen, ettei eduista tarvitse siten ilmoittaa verottajalle. 

Aamulehti kertoo, ettei Puheloinen ole ainoa tukia saanut kenraalikunnan jäsen. Vuonna 2009 puolustusministeriö selvitti useiden etuuksia.

Muun muassa merivoimien sekä pääesikunnan päällikön vuokratukien todettiin olevan kohtuuttoman korkeita. Pian selvityksen jälkeen useita vuokrasopimuksia purettiin. 

STT ei perjantai-iltana tavoittanut Häkämiestä kommentoimaan asiaa.    

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.