Mainos

Puolustusvoimien komentaja: Venäjä lisännyt toimiaan Suomen lähialueilla

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin mukaan Venäjän toiminta Suomen lähialueilla on vilkkaampaa kuin viime vuonna.

Suomen lähivesillä on tehty useita havaintoja venäläisistä sukellusveneistä ja muistissa ovat myös muutaman viikon takaiset ilmatilaloukkaukset.

Lindberg kuitenkin korostaa, että kaikessa Venäjän toiminnassa ei ole kyseessä toisen maan härnääminen.

– Lentokoneita kulkee Kaliningradiin vakioreiteillä ja aluksia kulkee Suomenlahdella normaalireiteillään. Julkisuudessa on ollut jonkun verran puhetta sukellusveneistä. Niistä ilmiselvästi osa on juuri telakalta valmistuneita testiajossa olevia sukellusveneitä, jotka ovat menossa myyntiin Aasian maihin. Tämän kaltaista toimintaa on ollut, ja se on ollut vilkkaampaa kuin viime vuonna, Lindberg sanoi Huomenta Suomessa.

Ilmatilanloukkauksia Venäjän puolelta ei kuitenkaan ole viime viikkoina Suomessa nähty. Komentaja sanoo, että syytä niiden loppumiseen on vaikeaa arvioida.

– Rajavartiolaitos tutkii loukkaukset, mutta koska Venäjä ei anna omalta puoleltaan mitään tietoja tai tue datalla tätä tutkintaa, meidän on hyvin vaikeaa määritellä, onko joku muuttunut. Hyvää on se, että ilmatilaloukkauksia ei ole viime viikkoina ollut.

Ilkka Kanervan johtama työryhmä esitti viime viikolla puolustusvoimille 150 miljoonan lisärahoitusta vuoteen 2020 mennessä.

Lindberg muistuttaa, että puolustusvoimien budjetista on leikattu kaksinkertainen summa.

– Näillä rahoilla ylläpidetään uuteen asentoon laitetut puolustusvoimat vuosikymmenen vaihteeseen ja hieman siitä yli. Sitten jos halutaan kehittää järjestelmiä ja valmiutta, niin siihen tarvitaan jonkun verran lisärahaa, viime viikolla Afganistanissa vieraillut Lindberg sanoi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.