Mainos

Puolustusvoimat uudistaa kartastonsa

Puolustusvoimat laskee saavansa maastokarttojensa uudistuksen valmiiksi vuonna 2008. Uudistuksen yhteydessä peruskartan mittakaavaa ja koordinaattijärjestelmää muutetaan.

Puolustusvoimat uudistaa parhaillaan maastokarttojaan. Käytännössä karttojen vanha koordinaattijärjestelmä korvataan kansainvälisesti yhteensopivalla järjestelmällä.

- Suurin hyöty on siinä, että saamme samanaikaisesti koulutettua henkilöstöä, joka saattaa lähteä kansainvälisiin tehtäviin kansainvälisesti yhteensopivilla periaatteilla, kertoo insinöörikapteeni Matti Rantanen PuolustusvoimienTopografikunnasta.

Uudistus helpottaa myös tavallisten retkeilijöiden reitinvalintaa, sillä koordinaattijärjestelmän muutoksen myötä satelliittinavigaattorin käyttö kartan kanssa helpottuu.

- Koordinaatistolukemat ovat samoja kuin GPS:ssä. [Uudistuksesta] on se hyöty, että mitään muunnoksia ei tarvitse tehdä, kuvailee yli-insinööri Jaakko Peltola Maanmittauslaitokselta.

Myös peruskartan mittakaava muuttuu suuremmaksi.

- Uudessa kartassa on melkein kolme vanhaa peruskarttaa yhdessä paperissa eli karttalehtien lukumäärä koko Suomessa on reilu kolmannes entisestä, laskee Peltola.

Karttauudistuksen yhteydessä on myös pyritty selkeyttämään karttamerkintöjä, joten uusista kartoista on esimerkiksi poistettu soita kuvaava raidoitus. Suurimmaksi osaksi karttojen ulkoasu on kuitenkin säilytetty entisellään.

Puolustusvoimille uudistus on laajuudeltaan ennenkokematon. Uudet kartat aiotaan ottaa käyttöön kokonaisuudessaan vuonna 2008.

- Se tarkoittaa sitä, että vaihdetaan sekä koulutuskäytössä olevat kartat että ne, joita varastoidaan sodanajan käyttöä varten, summaa insinöörikapteeni Rantanen.

Koko maata koskevat tarkemmat peruskartat saadaan myös tavallisten retkeilijöiden käyttöön kymmenen vuoden sisällä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.