Mainos

Puolustusvoimat testaa reserviläisten kunnon

Puolustusvoimat on aloittanut reserviläisten fyysisen kunnon kartoittamisen. Tavoite on testata vuoden aikana noin tuhannen reserviläisen kunto. Yhden päivän kestävä terveystarkastus ja kuntotesti järjestetään kertausharjoituksena. Ensimmäiset reserviläiset on testattu Kaartin Jääkärirykmentissä Helsingin Santahaminassa.

Puolustusvoimat on jo pitkään ollut huolestunut alokkaiden kunnon heikentymisestä. Esimerkiksi 12 minuutin juoksutestin keskiarvotulos on huonontunut vuosi vuodelta, ja nykyään jäädään jo reilusti alle 2,5 kilometriin.
-Henkistä kanttia ei voi sotilaalla olla ilman fyysistä kestävyyttä, puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Esa Tarvainen muistuttaa.

Tarvaisen mukaan palvelukseen astuvien kunnon jatkuva lasku on lisännyt yhteiskunnan mielenkiintoa miesten kuntoa kohtaan. Nyt tehtävien testien tuloksia aiotaan verrata vuosikymmen sitten saatuihin tuloksiin.
Kunto kolmekymppisenä kertoo paljon

UKK-instituutin johtajan Mikael Fogelholmin mukaan viidentoista vuoden ajanjaksolla armeijasta eteenpäin miehet lihovat paljon. Laihuus armeija-aikana ei kovinkaan suurella todennäköisyydellä tarkoita, että pysyy hoikkana eläkeikään asti.

-Mutta jos yli kolmekymppisenä on laiha ja hyvässä kunnossa, se ennustaa hyvin painoa ja terveyttä jatkossa.

-Jostain syystä juuri nuoret miehet ovat viime vuosina lihoneet muita nopeammin. Työelämään siirtyminen näyttäisi johtavan lihomiseen, Fogelholm mietti.

Fogelholmin mukaan reserviläisille tehtävistä testeistä ehkä tärkein on kuntopyörä.

-Suurimpia riskejä ovat sydän- ja verisuonitaudit, niiden todennäköisyydestä pyörätesti kertoo paljon, Fogerholm sanoo.

(Seitsemän uutiset 12.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.