Puolustusvoimat: Tämän takia sikoja ammutaan

Elävien sikojen käytölle ampumavammakoulutuksessa ei ole vaihtoehtoja, sanoo puolustusvoimien sotilaslääketieteen keskuksen johtaja, lääkintäeverstiluutnantti Jouko Peltomaa.

Yle kertoi tänään, että puolustusvoimissa ammutaan nukutettuja sikoja osana ampumavammojen hoitoon liittyvää koulutusta. Peltomaan mukaan koulutuksessa on käytettävä eläviä sikoja, eli aitoa elävää kudosta, jotta lääkäri oppii erottamaan vaurioituneen kudoksen terveestä kudoksesta.

– Kun luoti osuu ihmiseen, syntyy hetkellinen painevaihtelu ympäröivään kudokseen, joka aiheuttaa kudostuhoa ja verisuonistoon laajempia vaurioita kuin pelkkä luodin aiheuttama haavakanava. Lisäksi haavakanavassa tapahtuva yli- ja alipainevaihtelu vetää ulkopuolisia ainesosia haavakanavaan luodin sisäänmeno- ja ulostuloaukosta.

Luodin käyttäytymistä kudoksessa voidaan mallintaa ampumalla luoti hyytelön kaltaiseen aineeseen. Vahingoittuneen kudoksen tunnistamiseen ei sen sijaan ole olemassa keinotekoista vaihtoehtoa, eli niin sanottua kudospreparaattia, jossa olisi aidon kudoksen ominaisuudet.

Vaurioitunut kudos tunnistettava silmämääräisesti

Peltomaan mukaan ampumahaavan hoidossa olennaista on nimenomaan se, että lääkäri kykenee erottamaan vaurioituneen kudoksen terveestä kudoksesta.

– Luodin aiheuttaman vamman vaikutus on siis laajempi kuin pelkän luodin aiheuttama haavakanava. Jos lääkäri ei osaa arvioida ja tunnistaa kudosvamman laajuutta oikein, on vaara sille, että tehtävä kirurginentoimenpide on laajuudeltaan liian pieni. Lääkärin on kyettävä silmällä ja kädentaidoilla erottamaan, missä menee vaurioituneen ja terveen kudoksen raja. Tässä on se vaikeus.

Luodin painevaikutuksen aiheuttama vamma voi olla hyvinkin laaja.

– Jos osaamista kudosvamman laajuudesta ei ole, vaarantuu potilasturvallisuus. Jos tuhoutunutta kudosta jää poistamatta, se aiheuttaa kudoksen kuolion sekä infektion. Jälki-infektio voi aiheuttaa verenmyrkytyksen, mikä voi johtaa pahimmillaan kuolemaan.

Opit käyttöön sairaaloissa

Peltomaa painottaa, että sioilla tehtävät harjoitukset antavat kirurgeille kädentaitoja, joita he voivat käyttää työssään myös siviilisairaaloissa.

– Normaaliyhteiskunnassa ei yleensä synny ampumavammoja siinä määrin, että osaamista voitaisiin pitää yllä sairaaloissa pelkässä potilastyössä.

Harjoituksissa käytettävät siat lopetetaan ja hävitetään.

– Ampumavamma aiheuttaa kudoksiin erilaisia vammoja, joten olisi eettisesti kyseenalaista luovuttaa sika takaisin maatilalle. Harjoituksessa tehtävä leikkaus on ensitoimenpide, jonka jälkeen vamma vaatii usein plastiikkakirurgisia toimenpiteitä sekä kuntoutusta. On kohtuutonta olettaa, että vammautunut sika jätettäisiin karsinaan selviytymään vammoistaan.

Lue myös:

    Uusimmat