Puolustusvoimat: Kotiutusoperaatio aina suuri urakka

Suomi kotiuttaa Thadissa olevat kriisinhallintajoukkonsa. YK:n mandaatti päättyy toukokuun 15. päivä, eivätkä neuvottelut sen jatkosta ole edenneet YK:n toivomalla tavalla.

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat työskennelleet Tshadin kaakkoisosan Goz Beidassa osana irlantilais-suomalaista pataljoonaa. Sekä Irlanti että Suomi pyrkivät lähtemään maasta toukokuun loppuun mennessä.

Porin Prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Pekka Saariaho sanoo, että joukon kotiuttaminen mistä päin maailmaa tahansa on aina haasteellinen tehtävä.

- Meillä on Tshadissa tällä hetkellä noin kuutisenkymmentä konttia, 80 rauhanturvaajaa ja kolmisenkymmentä ajoneuvoa.

Saariahon mukaan operaatio ja partiointi jatkuu viimeiseen asti. Sen jälkeen alkaa joukkojen ja kaluston kotiutiutus. Miehistö ja tärkein kalusto tuodaan alueelta pois lentokoneilla heti toukokuun puolivälin jälkeen.

- Muu materiaali tuodaan pääteitä pitkin määrättyihin satamiin ja sitä kautta suomeen laivoilla. Kotiuttamisoperaation logistiikka on suunniteltu yhteistyössä Goz Beidan leirin isäntien eli Irlantilaisten kanssa, Saariaho sanoo.

Sadekausi uhkaa

Yksi suurista kotiutusoperaation haasteista on Tshadissa kesäkuun alussa alkava sadekausi, joka voi pahimmillaan muuttaat tiet käyttökelvottomiksi.

- Sadekausi muodostaa tietyssä mielessä takarajan vetäytymiselle. Sitä ennen on saatava etelästä, heikkojen tieolosuhteiden takaa kalusto pois.

Saariaho ei pidä mahdollisena, että suomalaiset jäisivät jumiin kohdealueelleen. Suomalaisten suunnitelmat lähtevät siitä, että kaikki menee normaalisti.

Tshadissa vaativat olosuhteet

Saariahon mukaan Tshadin rauhanturvaoperaatio on ollut miehistölle haastava urakka. Varsinkin kuumuus on asettanut uudenlaisia vaatimuksia.

- Operatiivisesti tarkasteltuna tämä on ollut aika perinteinen rauhanturvaoperaatio, jossa on onnistuttu hyvin. Meidän luontainen asennoitumisemme sopii kyllä hyvin rauhanturvatehtäviin ja herättää Afrikassakin luottamusta, Saariaho sanoo.

Kotiutusoperaatio on parhaillaan suunnitteluvaiheessa, eikä tarkoja kotiutuspäivämääriä ole lyöty lukkoon.

Lue myös:

    Uusimmat