Mainos

Puolustusvoimain lippujuhla sujui koleassa säässä

Säänhaltija leppyi ja vesisade taukosi Rovaniemellä puolen päivän tienoilla puolustusvoimien valtakunnallisen lippujuhlan paraatin ajaksi. Koleasta ja sateisesta säästä huolimatta tien varsille oli kerääntynyt vajaat 3000 ihmistä seuraamaan ohimarssia nelostiellä. Paraatijoukoissa oli kaikkiaan 1200 miestä ja naista ja 130 ajoneuvoa.

Suomen lippu

Ohimarssin otti vastaan Pohjoisen maanpuolustusalueen komentaja, kenraaliluutnantti Olavi Jäppilä yhdessä Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Martti Ruokamon ja Lapin sotainvalidipiirin puheenjohtajan Eino Hirstiön kanssa.

Kenraaliluutnantti Jäppilä antoi puheessaan kiitosta uudistetulle varusmieskoulutusjärjestelmälle.
-Erityinen parannus on ollut joukkojen mahdollisuus kouluttautua kriisinajan kokoonpanossaan 2-3 kuukautta palvelusajan loppuosassa. Kotiuduttuaan joukko siirtyy reserviin tietäen, että samassa kokoonpanossa toimitaan myös mahdollisen kriisin aikana. Tällä on ollut selkeä joukon kiinteyttä ja henkeä parantava vaikutus, Jäppilä sanoi.

Jäppilän mukaan joukon suorituskyvyn ylläpidon edellytyksenä on osallistuminen kertausharjoituksiin samassa kokoonpanossa.
-Kertausharjoituksilla on puolustuksemme suorituskyvyn ja siten myös sen uskottavuuden kannalta erittäin suuri merkitys. Osallistuminen harjoituksiin vaatii myös reserviläisiltämme ja työnantajilta sopeutumista mm. työelämän osalta, Jäppilä korosti. Tulevista hankinnoista Jäppilä mainitsi puheessaan mm. merivoimille kehitteillä olevan uudentyyppisen ilmatyynyratkaisuun perustuvan aluskaluston. Kalustossa korostuu erityisesti Suomen rannikon erityisolojen hyväksikäyttö.

Drakenit mukana viimeistä kertaa

Sateen taukoaminen mahdollisti Lapin Lennoston 12:n koneen ylilennon ohimarssin aikana. Ohilennon teki historialliseksi neljän Saab 35 Draken -torjuntahävittäjän viimeinen esiintyminen lippujuhlaparaatissa. Drakeneiden lisäksi ylilennon suorittivat neljä Hornet-hävittäjää, neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta sekä Utin Jääkärirykmentin kaksi Mi-8 helikopteria.

Valtakunnallisessa paraatissa esiteltiin lisäksi maavoimien uusimman välineistön, Prikaati 2005:n kalustoa. Järeintä uutuuskalustoa edustivat kranaatinheitintelakuorma-autot sekä kenttätykistörykmentin 155 mm raskaat kanuunat. Yhteensä 600 veteraanille ja paraatissa esiintyneelle vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen jäsenelle tarjottiin ohimarssin jälkeen juhlalounas Someroharjun varuskunnalla.

Halonen nimitti uusia upseereita

Maamme upseerikunta on kasvanut tänään, kun Maanpuolustuskorkeakoulusta valmistui 101 uutta upseeria.Tasavallan presidentti Tarja Halonen nimitti päivällä tuoreet upseerit virkoihinsa ja ylentänyt heidät yliluutnanteiksi. Maanpuolustuskorkeakoulusta valmistui lisäksi kuusi virolaista kadettia.

Kadettikurssilta numero 83 valmistui myös ensimmäinen naispuolinen yliluutnantti Titta Lindqvist.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.