Mainos

Puolustusvaliokunta tahtoo taistelukoptereita

Mitä kuljetuskoptereilla voidaan tehdä valmiuden kohottamisen tilanteessa tai sodan aikana, jos niiden suojaamiseksi tarkoitettuja saatto- tai taistelukoptereita ei ole?

Eduskunnan puolustusvaliokunnan saaman selvityksen perusteella voisi päätellä, että ei paljoakaan.

Helikoptereita tarvitaan, jotta uusille valmiusyhtymille mahdollistetaan noin komppanian kokoisen osaston ja tärkeiden asejärjestelmien nopeat siirrot.

Kuljetuskoptereiden käyttö edellyttää ainakin ajallista ja paikallista ilmaylivoimaa. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan torjuntahävittäjillä ei voida eliminoida hyökkääjän taisteluhelikoptereita.

-Niiden uhkaan voidaan vastata ainoastaan omilla saattohelikoptereilla, jotka on varustettu riittävän tehokkaalla asejärjestelmällä.

-Jokainen taistelutehtävään lähtevä kuljetuskopteriosasto tulee voida suojata saattohelikoptereihin... Yhden osaston tyydyttäväksi suojaamiseksi tarvitaan vähintään kolme-neljä saattohelikopteria, todetaan puolustusvaliokunnan asiaa koskevassa lausunnossa.

Puolustusvaliokunta hyväksyi lausuntonsa tiistaina vain hetkeä aikaisemmin, kun hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ryhtyivät tekemään päätöstä, jolla ratkaisu taistelukoptereista lykättiin jonnekin tulevaisuuteen.

Valiokunnan mielestä helikoptereiden hankinta kuuluu olennaisena osana uusien valmiusyhtymien perustamiseen. Hankinnan volyymi ja aikataulu on kuitenkin sopeutettava valtiontalouden tilanteeseen. Jos valmiusyhtymisen tilausvaltuuksia pienennetään, on supistukset valiokunnan mielestä kohdennettava nimenomaan helikopterihankintoihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.