Mainos

Puolustusvaliokunta hyväksyy EU-mandaatin taistelujoukoille

Eduskunnan puolustusvaliokunta hyväksyy suomalaissotilaisden käytön kriisinhallintatehtävissä myös EU:n valtuutuksella. Kannanotto sisältyy puolustusvaliokunnan tänään valmistuneeseen mietintöön hallituksen puolustusselonteosta.

Kiireellinen operaatio tai YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten väliset eturistiriidat ovat eduskunnan puolustusvaliokunnan mukaan esimerkkejä, jolloin EU:n taistelujoukoille ei ole mahdollista saada YK:n valtuutusta. Kansanedustajien mukaan suomalaisia sotilaita voitaisiin täten lähettää kriisinhallintatehtäviin myös EU:n mandaatilla.

- Halusimme ilmaista eduskunnan tahtona, että olemme valmiita laventamaan mandaattia Etyjin tai YK:n oheen, ja käytännössä tämä tarkoittaa EU:n valtuutusta, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kauko Juhantalo sanoo.

Presidentti Tarja Halonen on vierastanut ajatusta EU:n mandaatista. Puolustusvaliokunta on keskustellut aiheesta presidentin kanssa mietinnön teon aikana. Juhantalon mukaan rakentavassa hengessä.

- Presidentti ei ole suhtautunut ehdottoman kielteisesti. Hän on puhunut myös erityislainsäädännön tarpeesta jos tätä mandaattia ruvetaan laventamaan, Juhantalo sanoo.

Mandaatti-kysymys on myös yksi rauhanturvalain uudistamisen kipukohdista. SDP:n puoluesihteeri ja puolustusvaliokunnan jäsen olisi valmis hyväksymään EU-mandaatin.

- SDP on valmis viemään EU-mandaattiasiaa eteenpäin edellyttäen, että asia valmistellaan huolellisesti yhteistyössä presidentin kanssa, kansanedustaja Eero Heinäluoma sanoo.

Puolustusvaliokunta tukee hallituksen linjausta, että Suomi liittyy Ottawan sopimukseen 2012 ja jalkaväkimiinat hävitetään vuoteen 2016 mennessä. Tätä kannattivat myös valiokunnan kokoomusjäsenet. Puolueen sisäinen kiista päättyi kuitenkin puheenjohtajan kannan voittoon. Kokoomus esittää puolustusselonteon käsittelyssä, että toimintakykyisiä miinoja ei hävitettäisi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.