Puolustusvaliokunta ei ota kantaa varuskuntien lakkautukseen

Eduskunnan puolustusvaliokunta ei aio ottaa kantaa joukko-osastojen lopettamiseen mietinnössään, jota se laatii turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta.

Valiokuntalähteiden mukaan mietinnössä tyydytään viittaamaan puolustusvoimissa käynnissä olevaan varuskuntarakennetta koskevaan selvitystyöhön. Selvitysmiehenä toimii puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston kansallisen yksikön johtaja, prikaatikenraali Arto Räty. Vuoden 2010 tarpeita koskeva selvitys valmistuu ensi vuoden helmikuun puolivälissä.

Puolustusvoimissa jo tehtyjen suunnitelmien mukaan koulutus pystytään järjestämään muun muassa ikäluokkien pienentymisen vuoksi vuodesta 2008 alkaen 20:ssä ja vuodesta 2012 alkaen 18 joukko-osastossa. Nykyinen koulutusorganisaatio tuottaa sodan ajan joukkoja 22 joukko-osastossa.

Valtiovarainvaliokunta arvioi selonteosta jo marraskuussa antamassaan lausunnossa, että riittävät säästöt voidaan saavuttaa vain lopettamalla kokonaisia toiminnallisia yksiköitä. Selonteossa ei niitä ole yksilöity.

Puolustusvaliokunnassa on esitetty myös näkemyksiä, joiden mukaan lakkauttamislinjalle ei tulisi ylipäätään lähteä. Se merkitsisi alueellisen maanpuolustuksen alasajoa.

Kokoomus tyytyy miina-aikatauluun

Puolustusvaliokunnan jäsenien mukaan mietinnön työstäminen jatkui tänään hyvässä hengessä. Yksityiskohtainen käsittely alkaa huomenna ja mietintö valmistuu torstaina. Sitä koskeva keskustelu käydään täysistunnossa ensi viikon maanantaina.

Puolustusvaliokunnassa on laaja yksimielisyys siitä, että Suomi määritellään sotilaallisesti liittoutumattomaksi maaksi eikä mahdollista Nato-jäsenyyttä korosteta. Enemmistö on kallistumassa myös sille kannalle, että EU:n nopean toiminnan joukkojen operaatioihin riittää EU:n valtuutus. Toistaiseksi ei vielä ole määritelty, mitä reunaehtoja tämän linjan hyväksymiselle kirjataan.

Kokoomuksen valiokuntaryhmä hyväksyy sitä vetävän Olli Nepposen mukaan hallituksen esittämän aikataulun jalkaväkimiinojen korvaamisessa muilla asejärjestelmillä. Sen mukaan Suomi liittyisi tällaiset miinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2012 ja luopuisi miinoista vuoteen 2016 mennessä.

Muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on julkisuudessa vaatinut huomattavasti hitaampaa aikataulua. Reilu aikalisä olisi hänen mukaansa tarpeen, ettei vielä käyttökelpoisten miinojen uusimiseen tarvitsisi käyttää 311 miljoona euroa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat