Mainos

Puolustusvaliokunnan Niinistö: Yllättävä ajankohta puolustusyhteistyöstä kertomiselle

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) kummeksuu ajankohtaa, jolloin Pohjoismaiden puolustusyhteistyön lähentämisestä kerrottiin.

- Ensireaktioni oli, että hieman yllättävä ajankohta tällaiselle valittu, että halutaanko hämmentää Nato-keskustelua. Kyllä se olisi viisaampaa ajoittaa johonkin toiseen ajankohtaan tämäntyyppinen kirjoituksen julkistaminen, Niinistö kommentoi MTV Uutisille. 

Norjalainen Aftenposten-sanomalehti julkaisi tänään Pohjoismaiden puolustusministerien yhteisen kirjoituksen, jossa he kertoivat sopineensa puolustusyhteistyön tiivistämisestä Venäjän aggressioiden vuoksi.

Niinistön mukaan puolustusyhteistön tiivistäminen ei tarkoita askelta Natoa kohti.

- Nato nousee aina esille. En erityisesti ymmärrä, miksi se tässä on nostettu esille. Ehkä norjalainen sanomalehti Aftenposten haluaa hieman dramatisoida uutistaan, sillä ei tässä nyt mitään askelta kohti Natoa oteta. Ei Natoon mennä hivuttautumalla. Natoon joko liitytään tai sitten ei liitytä. Suomi on tällä hetkellä Naton rauhankumppani, Suomi ei ole tällä hetkellä harkitsemassa Naton jäsenyyttä, Niinistö sanoo.

Hän huomauttaa, että Pohjoismaiden asevoimat harjoittelevat jo muutenkin yhdessä ja puolustusyhteistyötä kehitetään koko ajan.

- Suomi valmistautuu puolustautumaan kaikista ilmansuunnista tapahtuvaa hyökkäystä vastaan. Ja kun puhutaan, onko Venäjä uhka, niin uhka tarkoittaa sitä, että jollakin maalla on kyky ja tahto suunnata aggressiota Suomea kohtaan. Venäjällä on kyky kiistämättä, Venäjän puolustusvoimauudistus on edennyt koko lailla suunnitellusti, on sijoitettu huomattavasti rahoja aseistuksen nykyaikaistamiseen ja Venäjä pystyy nopeasti projisoimaan joukkoja, ihan niin kuin tässä Krimin operaatiossa saimme nähdä, mutta onko sillä tahtoa uhata aggressiolla Suomea? Ei nähdäkseni tällä hetkellä ole, mutta paras vastaus tämän tyyppiselle tilanteelle on, että saatetaan oma puolustus kuntoon.

Niinistö korostaa myös, että kyse on rauhanajan yhteistyöstä.

- Vielä ei toistaiseksi olla edetty sille tasolle, että puhuttaisiin sodanajan yhteistyöstä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.