Mainos

Puolustusselonteon käsittely riitaisaa

Arvovaltakiista ravistelee puolustusselonteon käsittelyä eduskunnassa. Puolustusvaliokunnta on hyväksymässä suomalaissotilaiden käytön kriisinhallinnassa myös EU:n valtuuksin.

Eduskunnan puolustusvaliokunta hyväksyy jatkossa suomalaissotilaiden käytön kriisinhallintatehtävissä myös EU:n valtuuksin. Näkemys sisältyy valiokunnan kohuttuun mietintöön, joka valmistuu torstaiksi. Puolustusvaliokunnan ja ulkoasianvaliokunnan välinen riitely asian käsittelystä jatkuu puolestaan loppuun saakka.

Puolutusvaliokunta katsoo, että suomalaisia sotilaita voidaan lähettää EU:n taistelujoukkojen tehtäviin myös EU:n valtuuksilla. Listoja lakkautettavista varuskunnista ei puolestaan vielä tehdä.

Mietintö hallituksen turvallisuuspoliittisesta selonteosta valmistuu torstaiksi, mutta puolustusvaliokunnan ja ulkoasianvaliokunnan riitely jatkuu kalkkiviivoille saakka.

Kaiken takana on kyräily ja kateus siitä, kumman valiokunnan pätevyys riittää selonteon käsittelyyn herkässä ulkopoliittisessa tilanteessa.

Asiasta äänestettiin jo eduskunnan jo suuressa salissa. Se, että mietinnön laatiminen annettiin puolustusvaliokunnalle, hiertää yhä, paitsi ulkoasianvaliokuntaa, myös puhemies Paavo Lipposta.

Eduskunnan puhemieneuvostossä nähtiin tänään yksi jälkinäytös. Se päätyi ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaaren vaatimuksesta siihen, että kun puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kauko Juhantalo esittelee ensi maanantaina asiaa koskevan mietinnön, myös Jaakonsaaren pitää saada puhua.

Samalla päätettiin, että mietinnöstä niin ikään lausunnon antaneet valtiovarain- ja hallintovaliokunnat käyttävät puheenvuoron ennen normaaleja ryhmäpuheita. Poikkeuksellista menettelyä taivasteltiin uskomattomaksi.

- Tuntuuhan se hivenen oudolta. Minä en muista tällaista menettelyä aikaisemmin. Mutta olin itse puhemiesneuvostossa kun ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan pyynnöstä tähän päädyttiin, kertoo Juhantalo.

- En minä ole nähnyt mitään kissa ja koira asetelmaa. Mutta perustuslain ja modernin käsityksen mukaan ulkopolitiikkaa johtaa eduskunnassa ulkoasiainvaliokunta, Sanoo puolestaan Jaakonsaari.

SDP:ssä Jaakonsaaren uskotaan olevan Lipposen asialla, sillä puolustusvaliokunnan edustajat eivät päässeet pitämään asiasta edes haluttua ryhmäpuheenvuoroa. Pannassatuntuvat tosin olevan puolustusvaliokunna jäsenet muuallakin perussuomalaisia lukuunottamatta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.