Puolustusministerit osallistuivat yhteisharjoitukseen Ruotsissa

Puolustusvoimain komentajan Juhani Kaskealan arvion mukaan ensi vuoden alusta päivystyksen aloittava pohjoismainen taisteluosasto joutuu todennäköisemmin todelliseen tehtävään kuin nyt päivystysvuorossa oleva, Saksan johtama taisteluosasto.

Pohjoismaiset puolustusministerit, puolustusvoimain komentajat ja EU:n pohjoismaisen taisteluosaston johto harjoittelivat tänään ensiummäistä kertaa yhdessä kriisinhallintaoperaation käynnistämistä. Puolustusvoimain komentajan Juhani Kaskealan arvion mukaan ensi vuoden alusta päivystyksen aloittava osasto joutuu todennäköisemmin todelliseen tehtävään kuin nyt päivystyksessä oleva Saksan johtama taisteluosasto.

Ruotsi aikoo ottaa aktiivisen linjan johtaessaan ensi vuoden alusta pohjoismaista, Viron ja Irlannin tukemaa EU:n taisteluosastoa. Puolustusministerit ja komentajat harjoittelivatkin mahdollisimman todenmukaista päätöksentekoa YK:n pyytäessä EU:n apua. Taisteluosaston on oltava toimintavalmiina kriisialueella kymmenessä päivässä.

- Kyllä nämä ovat tärkeitä (harjoituksia), tässä nimittäin havaitaan sitten tiettyjä puutteita, tulee sitten päätöksentekoprosessi tutuksi sekä ministereille että virkemiehille, ja myös sotilaille senkin takia, että lopullisessa prosessissa saattaa olla kysymys vain muutamasta päivästä. On hyvä että nämä asiat on ajateltu etukäteen, Puolustusvoimain komentaja Kaskeala sanoo.

Niin Ruotsin kuin Suomen tuoreille ministereille harjoitus oli hyvä kokemus.

- On sanottava, että suomalainen kriisinhallintalainsäädäntö ja meidän omaksumamme käytännöt näyttävät toimivan hyvin tämäntyyppisessä tilanteessa, sanoo puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.).

EU ennakoi, että todennäköisin kriisi johon taisteluosasto joutuu liittyy johonkin Afrikan maahan.

- Ruotsi on panostanut tähän niin paljon, että tietyllä tavalla odotusarvo on, että tätä työkalua sitten käytetään. Toivon mukaan se on jokin humanitaarinen operaatio tai jokin luonnonmullistus, sellainen jossa päästään tekemään auttavaa työtä, Kaskeala sanoi.

- Afrikan kriisit ovat tällä hetkellä ehkä hallitsevia Euroopan unionin tarkastelussa, Afganistan esimerkiksi on vahvasti Natojohtoisten joukkojen operaatio, Kaskeala jatkoi.

Ruotsi on suunnannut puolustusvoimiaan selkeästi kansainvälisiin tehtäviin jopa niin rajusti, että rekrytointi pohjoismaiseen taisteluosastoon ei ole sujunut enää toivotulla tavalla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat