Mainos

Puolustusministeriö verkkorikollisuudesta: Pitää osata hyökätä, jotta osaa puolustautua

Kansallista kyber-strategiaa valmisteleva työryhmä julkistaa piakkoin esitykset siitä, miten Suomi voi varautua verkkohyökkäyksiä vastaan.

Puolustusministeriön vanhempi osastoesiupseeri Aapo Cederberg toteaa, että Suomella on jo valmiiksi melko hyvät valmiudet luoda toimiva strategia kyber-puolustukseen. Hän korostaa, että Suomessa on paljon osaamista tietoturva-alueella.

- Suomessahan on maailman kärkiosaajia tällä alalla, sanoo MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Cederberg.

Cederberg vihjaa, että puolustauminen ei aina välttämättä riitä Suomelle.

- Pitää osata hyökätä, jotta osaa puolustautua. Silloin on kyllä tietenkin katsottava asiaa myös lainsäädännön kannalta, Cederberg toteaa.

Kyberhyökkäyksillä ja erilaisilla superviruksilla voidaan lamaannuttaa tehokkaasti yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja.

- Meillä on tällaisia niin kutsuttuja verenkiertotekijöitä yhteiskunnassa, kuten sähkö- ja tietoverkot. Niihin hyökkäämällä voidaan saada aikaan suurtakin tuhoa.

Viimeisin julkisuuteen tullut esimerkki on Iranin ydinvoimaloihin levinnyt Stuxnet-nimellä tunnettu virus. Monet asiantuntijat ovat todenneet Stuxnetin olevan niin monimutkainen, että sen kehittämiseen on tarvittu valtion voimavaroja.

- Meidän käsityksemme mukaan se viivästytti Iranin ydinohjelmaa vuosilla. Stuxnet on oiva esimerkki siitä, miten arvaamattomia tällaisten matojen vaikutukset voivat olla, sanoo Cederberg.

Katso puolustusministeriön vanhemman osastoesiupseerin Aapo Cederbergin haastattelu: (Huomenta Suomi 27.4.2011)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja