Puolustusministeriö: Santahamina säilytettävä sotilaskäytössä

Julkaistu 10.11.2005 06:19(Päivitetty 11.11.2005 14:35)

Santahaminan varuskunnan asemaa ja käyttöä tutkinut selvitys luovutettiin eduskunnan puolustusvaliokunnalle puolenpäivän jälkeen. Puolustusministeriö haluaa säilyttää saaren sotilaskäytössä.

Santahaminan saari Helsingissä tulee puolustusministeriön selvityksen mukaan säilyttää ennallaan ja sotilaskäytössä. Edes alueen osittaista avaamista ja jakamista siviili- ja sotilaskäyttäjien kesken ei tulisi toteuttaa. Puolustusministeriön selvitys luovutettiin eduskunnan puolustusvaliokunnalle tänään Santahaminassa.

Santahamina

Santahaminassa sijaitsevien historiallisesti ja luontoarvojen kannalta merkittävien kohteiden turvaamiseksi ministeriö esittää, että puolustushallinto laatii yhteistoiminnassa muiden viranomaisten kanssa asiasta suunnitelman, jolla varmistetaan näiden kohteiden säilyminen myös tulevaisuudessa.

Selvitys on laadittu puolustushallinnon lähtökohdista, ja se perustuu pitkälti puolustusvoimilta saatuihin Santahaminaa koskeviin tietoihin. Sen valmisteluista on vastannut prikaatikenraali Arto Räty ministeriön puolustuspoliittiselta osastolta. Hän on kansallisen puolustuspoliittisen yksikön johtaja.

Eduskunnan puolustusvaliokunta pyysi lausunnossaan valtioneuvoston vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon toimeenpanosta, että puolustusministeriö selvittäisi pääkaupunkiseudun puolustukseen ja alueen muihin tarpeisiin liittyen Santahaminan varuskunnan aseman.

Santahamina pääkaupungin turvana

Santahamina on pääkaupunkiseudulla keskeisessä roolissa, kun sotilaallista valmiutta joudutaan mahdollisen kriisin puhjetessa nopeasti kohottamaan: Kaartin Jääkärirykmentin tehtävä on perustaa alueella tarvittavat joukot, ilmatorjunta- ja rannikkopuolustusjoukkoja ryhmitetään Helsingin edustalle - mukaan lukien Santahamina ja puolustusmateriaalia varastoidaan sinne lisää.

Santahaminasta luopuminen merkitsisi pääkaupunkiseudun puolustuksen heikkenemistä, erityisesti joustavan valmiuden kohottamisen osalta, painotetaan selvityksessä.

Erityinen merkitys alueella on pääkaupunkiseudun ilmatorjunnan kannalta. Helsingin ilmatorjuntarykmentin lakkauttamisen seurauksena Santahaminan merkitys ilmatorjunnan harjoitusalueena kasvaa nykyisestä. Samoin kasvaa sen käyttö ilmatorjunnan ohjusjärjestelmien tuliasema-alueena, etenkin valmiuden kohottamisen alkuvaiheessa.

Jääkärirykmentti suojaa strategiset kohteet

Kaartin jääkärirykmentti on vastuussa ja se osallistuu lähes kaikkien valtakunnan elintärkeisiin toimintoihin liittyvien kohteiden suojaamiseen pääkaupunkiseudulla. Tällaisia strategisesti tärkeitä kohteita ovat mm. valtion ylin johto, valtakunnalliset liikenteen solmukohdat, kuten Helsinki-Vantaan lentoasema, valmistuva Vuosaaren satama, yleinen tiedonvälitys sekä sähkön, lämmön ja veden jakelu.

Kaartin jääkärirykmentin suora siirto muihin pääkaupunkiseudulla sijaitseviin puolustusvoimien varuskuntiin ei ole selvityksen mukaan toteuttamiskelpoinen ratkaisu. Joukko-osasto on tulevan Etelä-Suomen sotilasläänin ainoa maavoimien joukko-osasto vuodesta 2007 alkaen. Tämä tulee lisäämään rykmentin tehtäviä ja roolia: mm. valmiudelliset velvoitteet ja virka-apuvelvoitteet sekä vapaaehtoiseen maanpuolustukseen liittyvät tukitehtävät pääkaupunkiseudulla lisääntyvät.

Santahaminaa vastaavan koulutusinfrastruktuurin rakentaminen pääkaupunkiseudulle tai sen välittömään läheisyyteen todetaan äärimmäisen kalliiksi ja puolustushallinnon nykyresursseilla mahdottomaksi.

Ammunta vaatii suoja-alueet

Kaartin jääkärirykmentin ja Maanpuolustuskorkeakoulun ampumatoiminta ja sen vaatimien suoja-alueiden käyttöön saaminen muualta kuin Santahaminasta edellyttäisi laajojen maa-alueiden hankintaa pääkaupunkiseudulla, jossa on jo muutenkin pulaa tonttimaasta. Santahaminassa vaara- ja suoja-aluekysymys on ratkaistu sijoittamalla ne saaren edustan merialueelle.

Santahaminassa toteutetut ammunnat ja sotien aikaiset toimet ovat jättäneet jälkeensä arviolta jopa tuhansia räjähtämättömiä ampumatarvikkeita saarelle ja siihen liittyvälle merialueelle. Saaren muuttaminen nykyistä laajempaan asuntokäyttöön edellyttäisi selvityksen mukaan erittäin mittavaa raivausta.

Santahaminan tai yksistään sen taisteluampumarata-alueen raivaaminen tulisi nykyisillä voimavaroilla kestämään vuosikymmeniä ja puolustushallinto arvioi kustannusten nousevan useisiin kymmeniin miljooniin euroihin.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa