Puolustusministeri: Varusmiesten käyttöä nopean valmiuden joukoissa parannetaan

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan puolustusvoimia tullaan kehittämään aiempaa nopeamman toiminnan suuntaan.

Meri- ja ilmavoimissa kykyä nopeaan reagointiin on jo parannettu. Nyt myös maavoimissa on ryhdytty kokoamaan nopean valmiuden joukkoja. 

Osalle reserviläisistä on kevään ja alkukesän aikana tarjottu mahdollisuutta sitoutua tulemaan palvelukseen tavallista kertausharjoitusta nopeammin. 

– Tällaiseen yleiseen asevelvollisuuteen pohjautuvassa järjestelmässä Akilleen kantapää on nimenomaan nopeus, miten nopeasti me kykenemme reagoimaan. Ja nyt kun toimintaympäristö on kiistatta muuttunut Ukrainan kriisin myötä, ollaan havahduttu tähän nopean toiminnan tarpeeseen. 

Niinistön mukaan varusmiehiä tulisi voida käyttää nykyistä monipuolisemmin.

– Kriisejä on monenlaisia ihan luonnonkatastrofeista sotilaallisiin konflikteihin.

Puolustusministerin mukaan uudet järjestelyt tulevat vaatimaan myös lisää rahaa. 

Venäjän sotaharjoitukset armeijan arkea

Puolustusministeri rauhoittelee Venäjän sotaharjoituksesta syntynyttä keskustelua.

Amerikkalainen ajatushautomo Cepan mukaan Venäjä on pitänyt sotaharjoitukset, joissa on harjoiteltu muun muassa Ahvenanmaan miehittämistä.

Niinistön mielestä tällaiset harjoitukset ovat armeijan arkea. 

– Sehän on selvää, että sotilaitten harjoituksissa käytetään erilaisia skenaarioita, mutta se ei tarkoita, että harjoitttelusta siirryttäisiin pidemmälle eli käytäntöön. Siinä suhteessa kansalaisten ei tule olla huolissaan vaan pikemminkin laittaa jäitä hattuun. Kyllä Suomen puolustusvoimat käyttävät harjoituksissaan erilaisia skenaarioita. 

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola puolestaan sanoo, että amerikkalaisraportissa kehotetaan Pohjoismaita ja Baltian maita lisäämään yhteistyötään.

Lue myös:

    Uusimmat