Mainos

Puolustusministeri: Säästöt eivät vaikuta Ilmavoimien valmiustasoon

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) torjuu ajatuksen, jonka mukaan Hornet-hävittäjien jääminen maahan viime viikon ensimmäisten ilmaloukkausten aikana olisi ollut seurausta puolustusvoimien säästöistä.

Ministerin mukaan valmius on kunnossa ja järjestelyt ovat olleet suurin piirtein samanlaiset jo vuosikausia.

– Toiminnallisesti kaikki valmiusasiat on hoidettu koko puolustusvoimauudistuksen ajan ihan samalla tavalla, Haglund vakuuttaa.

Ministeri on tyytyväinen siihen, että presidentti Sauli Niinistö nosti tässä yhteydessä esiin puolustusvoimien resurssivajeen. Vaje ei kuitenkaan liity toiminnalliseen valmiuteen vaan lähinnä investointitarpeisiin, Haglund sanoo.

Toukokuun 20. päivän tapahtumia Haglund kommentoi toteamalla, että kyseiset venäläiskoneet oli muun lentoliikenteen tavoin jo ennalta tunnistettu ja niiden lentoreitit olivat tiedossa. Hävittäjien tunnistuslennot kohdistetaan ensi sijassa tunnistamattomiin koneisiin, Haglund sanoo.

– Nyt puhutaan aseistamattomista venäläisistä kuljetuskoneista, jotka poikkesivat rauhan aikana lentosuunnitelmasta meidän ilmatilaamme. Koneet oli ennalta tunnistettu lentosuunnitelman pohjalta, Haglund kertoo.

Perusteita sille, miksi hävittäjät lähtevät tai eivät lähde tunnistuslennolle, ei kuitenkaan kerrota julkisuuteen, Haglund sanoo. Ministeri ei halua ottaa kantaan siihen, miksi Hornetit kiirehtivät kolmatta venäläiskonetta vastaan myöhemmin illalla.

Ministeri haluaa myös muistuttaa, ettei mikään valmiustaso riittäisi siihen, että hävittäjät ehtisivät tukikohdista kapealle Suomenlahdelle tunnistamaan ilmatilaan hetkellisesti poikennutta konetta. Tätä varten koneiden pitäisi olla koko ajan ilmassa.

– Se ei ole tarkoituksenmukaista tai taloudellisesti järkevää rauhan aikana. Kriisiaikana tilanne tietysti muuttuu täysin, Haglund sanoo.

Kääriäinen vaatii lisätietoja 

Entinen puolustusministeri, eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.) pitää taas uutista hätkähdyttävänä.

Kääriäinen sanoo tiedotteessaan, että puolustusministeriön ja Puolustusvoimien terävän johdon on kerrottava totuus taustoineen uutisen väitteestä Suomen poliittisille päättäjille ja myös kansalle.

Kääriäinen täsmensi STT:lle, että ainakin päättäjien eli eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan on saatava selvitys.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.