Mainos

Puolustusministeri: Jehovan todistajat siviilipalvelukseen

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) kumoaisi Jehovan todistajien erivapauden asevelvollisuudesta. Wallinin mukaan yhden uskontoryhmän erityisasema ei ole oikeudenmukainen muita asevelvollisia kohtaan. Jehovan todistajat on vapautettu asevelvollisuudesta kokonaan vuodesta 1987 lähtien.

– On kiistatonta, että Jehovan todistajat ovat asevelvollisuuden suhteen erityisasemassa. Kaikkia kansalaisia ei tässä asiassa kohdella tasapuolisesti, Wallin kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa uskontoryhmä voisi suorittaa armeijan sijaan siviilipalveluksen, joka olisi suunnattu nimenomaan Jehovan todistajille.

– Lain mukaan yhdyskunta voi hakea oikeutta tarjota palvelupaikkaa omista seurakunnista. Se kuitenkin siis edellyttää aktiivisuutta Jehovan todistajien suunnalta, Wallin selvittää.

Hänen mukaansa Jehovan todistajat ovat suorittaneet vuodesta 1996 lähtien siviilipalveluksen useissa Euroopan maissa, joissa asevelvollisuus on edelleen käytössä.

– Siksi myös Suomen käytäntöä voitaisiin muuttaa, Wallin tähdentää.

Kinkkinen kiista

Jehovan todistajien erivapaus on aiheuttanut kiistaa ja kysymyksiä tasa-arvosta.

Uskontokunnan erivapautta on yritetty ratkaista menneinä vuosina useaan otteeseen ilman tulosta. Esimerkiksi vuonna 2007 puolustusministeriö asetti ison toimikunnan selvittämään asiaa, mutta yksimielisyyttä ei syntynyt. Suomi on pyytänyt asiaan tukea myös niistä Euroopan maista, joissa Jehovan todistajat suorittavat siviilipalveluksen.

Jehovan todistajat itse ovat perustelleet asevelvollisuudesta kieltäytymistä omantunnon kysymyksenä.

Pääesikunta on myös toivonut Jehovan todistajien erivapauden poistamista.

Katso Katja Nuorvalan juttu (Seitsemän uutiset 2.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.