Mainos

Puolustusministeri ei puutu Jehovan todistajien erityiskohteluun

Uusi puolustusministeri Carl Haglund (r.) on eri linjoilla edeltäjänsä Stefan Wallinin kanssa Jehovan todistajien palvelusvapautusasiassa.

Wallin olisi halunnut kumota Jehovan todistajien erivapauden armeijasta. Hänen mukaansa uskontoryhmä olisi voinut suorittaa armeijan sijaan siviilipalveluksen, joka olisi suunnattu nimenomaan Jehovan todistajille. Puoluetoveri Haglund on kuitenkin eri linjoilla.

– En koe vielä tarpeelliseksi puuttua asiaan. Tilannetta on kuitenkin syytä arvioida koko ajan, Haglund toteaa MTV3 Uutisille.

Jehovan todistajat on vapautettu asevelvollisuudesta kokonaan vuodesta 1987 lähtien. Haglund kertoo saaneensa kansalaispalautteita, joissa on kyselty perusteita erivapaudelle. Palautteen antajat ovat olleet asevelvollisia nuoria. Haglund kertoo kuitenkin ymmärtävänsä heitä.

– Kyselyitä on tullut tavallisilta nuorilta, jotka ovat suhtautuneet kriittisesti omaan asevelvollisuuteen. On myös niitä, jotka kokevat olevansa vakaumuksiltaan samassa asemassa Jehovan todistajien kanssa, mutta eivät kuitenkaan ole Jehovan todistajia. Tästä syystä on ihan asiallista, että tilannetta arvioidaan, mutta tällä hetkellä ei ole mitään suunnitelmia puuttua tilanteeseen, Haglund toteaa.

Erivapaus on aiheuttanut kiistaa ja kysymyksiä tasa-arvosta.

Uskontokunnan erivapautta onkin yritetty ratkaista menneinä vuosina useaan otteeseen ilman tulosta. Esimerkiksi vuonna 2007 puolustusministeriö asetti ison toimikunnan selvittämään asiaa, mutta yksimielisyyttä ei syntynyt. Suomi on pyytänyt asiaan tukea myös niistä Euroopan maista, joissa Jehovan todistajat suorittavat siviilipalveluksen.

Jehovan todistajat itse ovat perustelleet asevelvollisuudesta kieltäytymistä omantunnon kysymyksenä.

Myös pääesikunta on toivonut Jehovan todistajien erivapauden poistamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.