Mainos

Puolustusmäärärahoista sopu

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta on hyväksynyt puolustusselonteon sisällön, ilmoitti puolustusministeri Jan-Erik Enestam. Tekstiä hiotaan vielä ensi perjantaina, mutta puolustusmäärärahoista syntyi sopu. Seuraavaa tarkistusta aiennetaan vuoteen 2004.

Pasi-panssariauto

Menojen tasoksi sovittiin vuodeksi 2002 10,2 miljardia, seuraavana 10,4 miljardia, 2004 10,6 miljardia. Seuraavan selonteon teko aiennetaan vuoteen 2004. Kaikki maavoimien pääasejärjestelmien vaihtoehdot selvitetään, mukaanlukien taisteluhelikopterit. Muutoksia seuraa nopeutettu rakennemuutos.

Turusta ja Haminasta lakkautetaan varuskunnat

Puolustusvoimien leikkaukset merkitsevät siirtoja tai irtisanomisia yhteensä 800 ihmiselle. Selonteossa tehdyt ratkaisut merkitsevät, että Varsinais-Suomen ilmatorjuntarykmentti Turussa lakkautetaan. Hämeenlinnan lähistöllä sijaitsevan Parolan panssarikoulutusta supistetaan, mutta sinne perustetaan ilmatorjuntakoulutusta antava yksikkö. Kymen ilmatorjuntarykmentti siirretään Haminasta Vekaranjärvelle, osaksi Karjalan prikaatia. Hangon rannikkopatteristo lakkautetaan joukko-osastona, mutta sitä pidetään edelleen yllä kertausharjoituksilla.

Uudenmaan prikaatissa lopetetaan liikkuvan rannikkotykistön varusmieskoulutus, ja se korvataan muulla merivoimien koulutuksella. Puolustusministerin mukaan koulutuksen määrällinen taso prikaatissa säilyy ennallaan. -Logiikka taustalla on se, että näiden lajien katsottiin edustavan eilispäivän puolustusta. Jos katsotaan Ruotsin tekemää rakennemuutosta puolustuksessa, siellä on luovuttu kiinteistä rannikkotykistöistä, Enestam perusteli. Enestamin mukaan siirrot Parolaan ja Vekaranjärvelle on perusteltu kustannustehokkuudella. Leikkaukset merkitsevät noin parinsadan miljoonan markan säästöjä, vaikka aluksi kustannukset ovat järjestelyjen takia korkeammat.

Varikoita lakkautetaan

Myös asevarikoita karsitaan. Ne lakkautetaan Iisalmessa, Vammalassa, Orivedellä ja Sääksjärvellä. Keuruulle siirretty suojeluvarikko lakkautetaan niin ikään. Toiminnat siirretään muihin varikoihin. Iisalmen Kolmijärven varikko liitetään Kuopion asevarikkoon. Muutokset ja lakkautukset koskevat 800:aa henkilöä. Pääosa heistä siirretään toisaalle. Enestam ei vielä halunnut arvioida irtisanottavien määrää, mutta myönsi että 200 voi olla lähellä totuutta. -Voi se olla pienempikin, hän sanoi lukumäärästä.

Muutoksia tulee myös asevelvollisten kutsuntoihin. Pyrkimys on vähentää keskeytyksiä. Tähän tähdätään sekä vähentämällä sisään otettujen määrää että pyrkimällä parantamaan palveluksessa pysymistä. Reservin määrä karsitaan noin 350 000 mieheen vuoteen 2008 mennessä. Viime selonteossa tavoitteeksi asetettiin vielä 430 000 sotilasta. Enestamin mukaan tavoite on, että aktiiviseen palveluun ei enää kutsuta yli 35-vuotiaita. Hänen mukaansa muuta mahdollisuutta kuin tehdä leikkauksia ei ollut sillä menokehyksellä joka puolustusvoimille nyt hyväksyttiin. Enestamin mukaan taso on keskimäärin 10,8 miljardia markkaa vuoteen 2008 ulottuvalla suunnittelukaudella, mutta lähimpinä vuosina aletaan selvästi alhaisemmalta tasolta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.