Mainos

Puolustus: Ryöstön suunnitteleminen ei ole kiellettyä

Kaikki kolmetoista syytettyä kiistivät syytteet Turun vankilassa alkaneessa arvokuljetusryöstöjutussa. Ruotsalais-suomalais-virolaista liigaa syytetään helmikuussa 2007 tapahtuneesta Turun Suomen pankin konttorin ryöstöstä ja lokakuussa 2007 Liedossa tapahtuneesta raharyöstön yrityksestä.

Oikeutta käytiin Turun vankilan auditoriossa tiukkojen turvatoimien vallitessa. Saliin pääsi vain joukko toimittajia, ei lainkaan yleisöä.

Suomen pankin ryöstössä saalis oli 1,5 miljoonaa euroa. Tästä ryöstöstä on syytteessä kahdeksan miestä, jotka kaikki kiistivät.

Liedon ryöstöyrityksestä on syytteessä 11 miestä. Siitä ei ole tietoa kuinka paljon rahaa keräyskierroksen loppuvaiheessa olleessa rahankuljetusautossa oli.

Puolustus: "Suunnittelu ei ole rikos"

Yksi pääsyytetyistä on ruotsalaismies, jota syytetään sekä Suomen pankin ryöstöstä että Liedon ryöstöyrityksestä.

Asianajaja Thomas Lillqvistin mukaan hänen päämiehensä oli helmikuussa 2007 - siis Suomen pankin ryöstön aikaan - järjestelemässä liiketoimiaan Barcelonassa. Mies kiisti syytteet jyrkästi.

Liedon osalta ruotsalaismies myönsi ryöstön suunnittelun. Hän sanoi olleensa Liedossa paikalla autossa, jossa oli aseita.

Puolustuksen mukaan ryöstöä oli suunniteltu, mutta se ei koskaan edennyt yritykseksi. Lain mukaan ryöstön valmistelu ei ole rikos.

- Ei ole kiellettyä suunnitella ryöstöä, Lillqvist totesi. Päämiehen mukaan ryöstöä ei olisi toteutettukaan. Se olisi keskeytetty ilman poliisin välintuloakin.

Muut syytetyt olivat samoilla linjoilla. - Poliisi esti yrityksen aloittamisen ennen kuin konkreettista rikoksen vaaraa aiheutui, totesi virolaismiehen avustaja, asianajaja Jaakko Tuutti.

Suomalaissyytetyn avustajan mukaan rikoksen täytäntöönpanotoimi ei koskaan alkanut siitä yksinkertaisesta syystä, että merkittävä alkutieto rahankuljetusauton liikkeestä jäi puuttumaan.

- Auranlaakson ABC:n ns. väijymiehen olisi pitänyt antaa ilmoitus arvokuljetusauton ohikulusta, jolloin tekijät olisivat voineet pukeutua liiveihin ja naamioihin, ottaa varusteet käden ulottuville ja siirtyä asemiin S-marketin lähelle odottamaan autoa. Kyseistä ilmoitusta ei koskaan tullut, asianajaja Jaakko Uotila kirjoitti vastineessaan.

- Ehdoton edellytys ryöstön onnistumiselle oli se, että rahankuljetusauton ryöstäjät olisi pitänyt päästä yllättämään ennen kuin he lukitsevat auton ovet. Yllätys ei olisi onnistunut ajamalla parkkipaikalle, jos auto olisi jo siellä, ryöstöyrityksestä syytetyn ruotsalaisen asianajaja Pontus Lindberg totesi.

Valtionsyyttäjä Mika Illman puolestaan on vakuuttunut siitä, että ryöstö eteni yrityksen asteelle.

Valmistelun ja yrityksen rajankäynti nouseekin keskeiseksi kysymykseksi oikeudenkäynnissä, joka jatkuu Turun vankilassa jatkuu viikkoja..

Aiheesta myös Elinkautinen -blogissa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.