Mainos

Puoluetoverit esittävät Milosevicia presidenttiehdokkaaksi

Haagin kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa syytettynä olevan Slobodan Milosevicin puolue haluaa asettaa hänet ehdokkaakseen Jugoslavian presidentiksi.

Sotarikoksista syytetyn Jugoslavian entisen presidentin Slobodan Milosevicin puoluetoverit ajavat häntä ehdokkaaksi Serbian syyskuisiin presidentinvaaleihin, vaikka se on keskusvaalilautakunnan mukaan vastoin perustuslakia.

Serbit äänestävät ensimmäistä kertaa presidentistä sitten Milosevicin syrjäytymisen vuonna 2000.

Jugoslavian uutistoimisto Tanjug kertoi tänään Sosialistipuolueen (SPS) aloittaneen nimienkeruun Milosevicin ehdokkuuden tueksi. Presidenttiehdokkuuden rekisteröiminen edellyttää 10 000 ihmisen allekirjoitusta. Keskusvaalilautakunnan mukaan Milosevic ei voi asettua kolmatta kertaa ehdokkaaksi, koska Serbian perustuslaki rajoittaa presidentin valtakausien määrän kahteen. Milosevic valittiin maan johtoon kahdesti, vuosina 1990 ja 1992.

SPS:n johtoon kuuluva Oskar Kovac totesi tänään, että ehdokkuuden ratkaisee viime kädessä Serbian korkein oikeus.

-(Milosevicin) presidenttiehdokkuutta ei voida ratkaista ennen lopullista päätöstä, hän huomautti.

Vaalin ennakkosuosikkina pidetään Jugoslavian nykyistä presidenttiä Vojislav Kostunicaa, jos tämä asettuu ehdokkaaksi. Jugoslavian liittovaltioon kuuluvat Serbia ja Montenegro.

Milosevic on edelleen SPS:n puheenjohtaja, vaikka hän on viime kesästä lähtien ollut Haagissa tutkintavankeudessa YK:n alaisen Jugoslavian sotia käsittelevän tuomioistuimen päätöksellä. Milosevicia syytetään Haagissa rikoksista ihmisyyttä vastan, kansanmurhasta ja muista sotarikoksista, joihin hänen epäillään syyllistyneen Bosnian, Kroatian ja Kosovon sotien aikana 1990-luvulla.

Oikeudenistuntoja on jouduttu lykkäämään useaan otteeseen Milosevicin reistailevan terveyden takia. Lääkärien mukaan hän kärsii sydänvaivoista. Mikäli hänet todettaisiin syylliseksi, se saattaisi tietää hänelle elinkautista vankeusrangaistusta. Milosevic on tyrmännyt oikeudenkäynnin poliittisena ajojahtina.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.