Mainos

Puoluesihteeri: Matala äänestysprosentti kärjistää vaalituloksen

Eurovaalien tulos antaa hyvän pohjan ensi kevään eduskuntavaaleille, arvioivat kokoomuksen ja perussuomalaisten puoluesihteerit MTV:n Huomenta Suomessa.

Perusuomalaiset tuplasivat europarlamenttipaikkansa. Asiantuntijoiden mukaan tulos oli silti pieni pettymys perussuomalaisille. PS:n puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan tulos on sitä vastoin hyvä.

– Kyllä minä sanoisin tätä ihan sopivaksi tulokseksi. Paikkojen tuplaaminen oli hyvä saavutus. Kun äänestysprosentti on matala, niin kuin nyt, niin silloin se vaalitulos yleensä kärjistyy ja meillä se näkyy. Olen silti tosi tyytyväinen tulokseen ja tästä on hyvä jatkaa, Perusuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo.

Kokoomukselta jäi kirsikka saamatta

Slunga-Poutsalo arvioi, että ensi vaaleihin on hyvä jatkaa, koska uudet ehdokkaat saivat vaaleissa hyvin ääniä.

– Esimerkiksi Jussi Halla-aho on keväällä kiertänyt todella paljon Suomea. Kentällä hän on tuonut itsensä esiin, kun mediassa mielikuva hänestä on hieman erilainen. Kyllä me osasimme odottaa tätä äänisaalista.

Kokoomus jäi eurovaaleissa omasta tavoitteestaan niukasti. Puolueella oli tavoitteena neljä meppipaikkaa europarlamenttiin.

– Tiesimme itsekin, että se neljä paikkaa on äärimmäisen tiukka tavoite. Pääsimme lähemmäksi sitä itseasiassa mitä itse edes jossain vaiheessa ajateltiin. Toinen tavoitteemme täyttyi, olemme Suomen suurin puolue jälleen kerran näissä vaaleissa. Hieman on sellainen olo, että tässä on kermakakku, mistä se kirsikka kakun päälle jäi saamatta. Olemme todella tyytyväisiä kyllä vaalitulokseen, sanoo kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen.

Alexander Stubbin huima äänisaalis on merkittävä koko puolueelle, korostaa Taru Tujunen.

– Se on erittäin merkittävä kokoomuksen kokonaistuloksen kanssa. Sitten on silti huomioitava se, että eurovaaleissa kaikilla puolueilla käytännössä se ääniharava kerää 15–30 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Nämä ovat vahvasti henkilövaalit.

SDP:n trendinä laskeva suosio

SDP:n vaalitulosta on jo kuvailtu historiallisen huonoksi.

– Prosentteina se on suuri määrä. Tärkeintä kuitenkin on, että pystyimme säilyttämään kaksi meppipaikkaa, koska niillä seuraavat viisi vuotta tehdään töitä, SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen kuvailee.

SDP:n tuoreella puheenjohtajavaihdoksella ei Reijo Paanasen mukaan ollut todennäköisesti suurta merkitystä eurovaaleille. Antti Rinne nousi SDP:n puheenjohtajaksi toukokuun alussa.

– Valitettavasti meidän trendinä, jo lähemmäs kahdeksan kuukautta, on ollut laskeva suosio. Neljännes niistä, jotka äänestivät meitä kuntavaaleissa, ovat siirtyneet sinne en osaa sanoa -joukkoon. Heidän luottamuksensa meidän täytyy saada takaisin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.