Mainos

Puoluesihteereillä eriävät arviot äänestysaktiivisuudesta

Kokoomuksen ja keskustan puoluesihteerit arvelevat äänestysaktiivisuuden pysyvän edellisvaalien tasolla, mutta SDP:ssä ja perussuomalaisissa ollaan optimistisempia.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen ei usko äänestysprosentin nousevan viime EU-vaaleista. Hänen mukaansa ennakkoäänten määrä viittaa siihen. Vuonna 2009 äänestämässä kävi 40,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Kokoomuksen kannatuksen Tujunen uskoo yltävän yli 23 prosenttiin. Ylen kyselyn mukaan puolue on viemässä selvän voiton vaaleissa 22,7 prosentin kannatuksella.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen odottaa puolueelle tänään kirkasta kakkossijaa EU-vaaleissa. Hän uskoo, että keskusta haastaa kunnolla myös kokoomuksen ykkössijan. 

Ylen kyselyn mukaan keskusta saisi 17,6 prosenttia äänistä. Kokoomukselle kyselyssä povattiin 22,7 prosentin kannatusta.

Äänestysprosentin Laaninen uskoo pysyvän samoissa lukemissa kuin viisi vuotta sitten. Puolueen omien kannattajien hän uskoo olevan innokkaina liikkeellä.

Keskustan kannatus oli viime vaaleissa 19,1 prosenttia ja puolue sai kolme paikkaa.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Marko Varajärvi pelkää, että äänestysprosentti voi jäädä jopa alle 40 prosentin. Hän perustaa arvionsa ennakkoäänten määrään.

Varajärvi arvioi, että jos päivä menee hyvin, heidän kannatuslukunsa voisi olla jopa kaksinumeroinen. 

Ylen kyselyn mukaan vasemmistoliiton kannatus on ollut nousussa vaalien lähestyessä. Viimeisimmän kyselyn mukaan vasemmistoliitto olisi saamassa 8,4 prosenttia äänistä. 

"Viisari heilahtaa vähän ylöspäin"

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen povaa äänestysvilkkauden nousevan viime EU-vaalien 40,3 prosentista 42-43 prosenttiin. Hänen mielestään mediassa ja ehdokkaiden liikkeissä on tällä kertaa ollut sellaista aktiivisuutta, että viisari heilahtaa vähän ylöspäin.

Puolueen oman kannatuksen hän toivoo olevan yli 17 prosenttia. Viime vaaleissa se oli 17,5 prosenttia.

Paananen uskoo, että viimeisen gallupin madonluvut ovat voineet saada SDP:n äänestäjät suivaantumaan ja lähtemään uurnille. Ylen kyselyn perusteella SDP saisi vain 13,8 prosenttia äänistä.   

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo uskoo, että äänestysprosentti voisi nousta jopa 45 prosenttiin. Nousuun viittaa hänen mukaansa se, että äänestäjät ovat osallistuneet aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin.

Slunga-Poutsalo povaa omalle puolueelleen vaaleissa kolmea paikkaa. Hänen mukaansa perussuomalaisten kannattajilta on tullut viime päivinä niin hyvää palautetta, että edessä voi olla puolueelle mukava yllätys.

Ylen kyselyn mukaan perussuomalaiset olisivat vaaleissa kolmantena 17,1 prosentin kannatuksella. Puolue pääsi viime vaaleissa ensimmäisen kerran europarlamenttiin 9,8 prosentin kannatuksella.    

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.