Mainos

Puoluerahalakiin jäämässä reikä seminaari- ja taulukaupoille

Puolueiden rahoitusta säätelevään lakiin ollaan jättämässä reikä seminaareja ja niin sanottuja taulukauppoja varten, ilmenee STT:n haltuunsa saamista lakiluonnoksista.

Puolueiden hankkimat varat jätettäisiin vaalikampanjoiden ulkopuolella ilman valvontaa, mikäli saatuja rahoja vastaan on myyty tuotteita tai tarjottu palveluja.

Suomalaisessa politiikassa tuotteet ja palvelut ovat perinteisesti tarkoittaneet puolueiden järjestämiä seminaareja tai puolueiden myymiä tauluja.

Ei rahaa valtionyhtiöiltä

Tulevaan puoluerahalakiehdotukseen ollaan sisällyttämässä kielto ottaa julkisoikeudellisilta yhteisöiltä vastaan rahoitusta. Lakiluonnoksen perusteluissa viitataan myös puoluelain kymmenenteen momenttiin, jonka mukaan valtion määräämisvallassa olevan yhteisön on kohdeltava kaikkia puolueita tasapuolisesti.

Käytännössä ehdotus tarkoittaa sitä, että valtion yhteisöjen tai säätiöiden ja esimerkiksi julkisen kiistelyn kohteeksi joutunut valtionyhtiöiden puolueille antama tuki oltaisiin kieltämässä kokonaan.

Valtionyhtiöltä tukea ovat saaneet varsinkin kolme suurinta puoluetta keskusta, kokoomus ja SDP.

Kaiken kaikkiaan lakiluonnoksen mukaan lakiin olisi tulossa useita kiristyksiä, joista tiukimmat rajoittuvat vaalikampanjaksi miellettyyn aikaan. Kampanja-ajan ulkopuolella säätely löystyisi.

Esimerkiksi tuntematonta rahaa puolueet eivät saisi enää ottaa vastaan. Yhdistysten taakse piilotettu tuki olisi ilmoitettava alkulähteitä myöten. Tosin luonnoksessa käytetään sanamuotoa, jonka mukaan on ilmoitettava "saatavissa oleva tieto".

Puolueen saama tuki olisi ilmoitettava ennalta määrätyn ajan sisällä sen saamisesta.

Lainrikkojilta evätään puoluetuki

Valvojaksi lakiluonnoksissa on kirjoitettu Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV.

VTV voi tarpeen vaatiessa asettaa puolueille ja niiden järjestöille uhkasakon tarpeellisten tietojen saamiseksi. Lisäksi puoluetukea nauttivilta tahoilta voidaan evätä puoluetuen maksatus, mikäli nämä rikkovat lakia.

Puolueisiin kuuluvat muut rekisteröidyt yhdistykset, säätiöt ja yhteisöt eivät kuitenkaan ole ilmoitusvelvollisia. Laissa todetaan vain, että ne voivat "halutessaan tehdä vastaavanlaisen ilmoituksen" saamistaan rahoista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.