Mainos

Puoluejohtajat viimeisessä väittelyssä

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat löivät eilisessä väittelyssä pöytään viimeiset vaalivalttinsa. Kokoomus joutui väittelyssä puolustuslinjalle.

SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen otti jälleen kokoomuksen päävastustajakseen, kun puoluejohtajat kohtasivat TV1:ssä viimeisessä suuressa väittelyssä eilen illalla.

Lipponen aloitti hyökkäyksensä heittämällä, että kokoomus puhuu "Jaakobin äänellä, mutta kädet ovat Eesaun kädet". Lipposen mielestä kuntien palvelujen yksityistäminen on kokoomukselle ideologinen kysymys ja opillinen linja. Hän otti simerkiksi yksityisten suuren osuuden kokoomuksen hallitseman Espoon päivähoidossa.

Aluksi vähäpuheisena esiintynyt, mutta äkkiä ärhäköitynyt Lipponen ihmetteli samaan hengenvetoon, miten kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen puhuu pätkätöitä vastaan, mutta kokoomuslaisessa Naantalissa kolmasosa kunnan palveluksessa olevista tekee pätkätyötä.

Katainen puolustautui sanomalla, että Espoossa kaupungin päivähoitojärjestelyt on hoidettu yhteisymmärryksessä eli nykytilannetta ei hänen mukaansa voi vääntää kokoomuksen viaksi.

Oma esimerkki käytännön elämästä oli tarjottavanaan myös Kataisella. Hän kertoi, että Oulunsalossa kaikki päivähoito on ostettu yksityisiltä. Lautakuntaa siellä johtaa vasemmistoliittolainen, Katainen heitti puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen suuntaan.

Hetkeä myöhemmin Katainen kasasi itsensä uudelleen vastahyökkäykseen ja kiitteli Lipposta siitä, että sosiaalidemokraatit ovat veropolitiikassaan tulleet kokoomuksen linjoille.

- Viime eduskuntavaalien alla vannoitte, että jos tulette valtaan, veronkevennyksiä ei tule, koska ne turmelevat hyvinvointiyhteiskunnan, Katainen heitti. Hän letkautti vielä perään, että kotitalousvähennyksen korottamista nyt tukeva SDP on voittanut "piikakammonsa".

Perussuomalaisten Timo Soini myötäili Lipposta kokoomuksen arvostelussa. Espoolaisena hän todisteli, että kokoomus on muita tuplasti suurempi pätkätöiden teettämisessä.

Myös keskustan puheenjohtajaa Matti Vanhasta sijaistanut kuntaministeri Hannes Manninen innostui piikittelemään kokoomusta. "Nuttu nurin, takki väärinpäin", Manninen ilkkui takavuosien hallituspuolueen kannanmuutoksia. Muuten Manninen jäi usein aktiivisimpien sanankäyttäjien varjoon ja sivustajakatsojaksi.

Puheenjohtajat markkinoivat puolueitaan

Televisioväittelyn aluksi puoluejohtajat pääsivät tekemään eroa kilpailijoihinsa ja lyömään tärkeimmät vaalivalttinsa pöytään. Manninen keksi sanoa, että keskusta suurimpana kuntapuolueena on "vahvin ja paras vaikutuskanava". Lipponen kauppasi puoluettaan "luotettavimpana".

Katainen puolestaan tarjosi kokoomuslaista positiivista tulevaisuutta. Siimes muistutti, miten eduskuntavaalienkin alla kaikki puolueet puhuivat palveluista, mutta veronalennukset veivät käytännössä voiton.

Osmo Soininvaaralle vihreiden vaalivaltti on keski-iältään nuorimmat kunnanvaltuutetut. RKP:n Jan-Erik Enestam korosti, että RKP ajaa peruspalvelujen turvaamista molemmilla kotimaisilla kielillä. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoi, että heille kaiken ytimessä on perhe. Perussuomalaisten Soini tarjosi puoluettaan äänestäjille "turvallisena tapana näpäyttää valtapuolueita".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.