Mainos

Puoluejäsenmaksujen verovähennys ei saa kannatusta

Sosialidemokraattien, Kokoomuksen ja vihreiden puoluesihteerit torjuvat Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon idean puoluejäsenmaksujen verovähennyksestä.

Puoluesihteerien mielestä Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon idea ei parantaisi puolueiden taloutta tai kohentaisi niiden asemaa. Aho on esittänyt puolueiden jäsenmaksuille samankaltaista verovähennysoikeutta kuin ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksuilla nykyisin on.

Moni ay-liikkeen vaikuttaja on kiinnostunut puolueiden johtopaikoista. SAK:n johtaja on ehdolla demarien puoluesihteeriksi ja Metalliliiton puheenjohtaja on ehdolla SDP:n puoluehallitukseen. Kokoomuksen puoluevaltuuston johtoon on tyrkyllä hoitoalan palkansaajajärjestö Tehyn puheenjohtaja. Puolueiden on muutenkin pakko ottaa huomioon etujärjestöjen paine. Ay- koneiston talouden tukijalkana on ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus. Keskustajohtaja Esko Aho ehdottaa Helsingin Sanomissa samaa oikeutta myös puolueille ja muulle kansalaistoiminnalle.

Torjuvia ajatuksia

Verovähennyskeinot eivät innosta puoluesihteerejä, puoluetuki on selvempää.

Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia sanoo, että poliittinen toiminta tarvitsee lisää voimavaroja, että se voisi kilpailla yhteiskunnassa vaikuttamisessa myös taloudelliselta kannalta etujärjestöjen kanssa. Muita puolueita Esko Ahon ajatus ei innosta. SDP:n vt puoluesihteeri Risto Saloselle tulee Ahon ehdotuksesta ensimmäisenä torjuva ajatus. Hänen mukaansa puolueiden julkista rahoitusta pitää hoitaa muilla keinoilla kuin verovähennyskeinoilla. Salonen lisää vielä, että valtion tuki on selkeä, helposti jaettavissa, helposti kontrolloitavissa ja tässä suhteessa avointa.

SDP:n, Vasemmistoliiton, Vihreän liiton ja Kokoomuksen puoluesihteerit pitävät kaikki puoluetukea parempana puoluerahoituksen mallina kuin jäsenmaksun verovähennystä. Kokoomuksen puoluesihteeri Matti Kankareen mukaan idea on mielenkiintoinen, mutta hän ei usko, että puoluejäsenmaksujen verovähennysmahdollisuus vaikuttaisi puolueiden talousongelmiin eikä myöskään nostaisi puolueen jäsenhankinnan tehoa.

Keskustalainen verovähennysajatus herättää torjuntaa myös valtion kirstunvartijoissa. Valtiovarainministeriön virkamiehet eivät halunneet antaa verovähennysaiheesta haastattelua. Ministeriöstä kuitenkin todettiin, että tällaisista verovähennyksistä on viime vuosina pyritty eroon.

(MTV3-Jussi Eronen)

(Seitsemän uutiset 13.05.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.