Puolueilta ei tiukkoja ehtoja hallitukseen menolle

Eduskuntaryhmät jättivät puoliltapäivin vastaukset Matti Vanhasen vaalikauden asialistaa koskeviin kysymyksiin. Ylihuomenna selviää, mitkä puolueet jatkavat pääsiäisen jälkeen hallitusneuvotteluja.

Eduskuntaryhmät eivät aseta jyrkkiä ehtoja hallitukseen osallistumiselle. Yksikään ryhmä ei sulje tiukoilla kynnyskysymyksillä itseään oikopäätä hallitusneuvottelujen ulkopuolelle.

Ryhmät vastasivat maanantaina hallitustunnustelija Matti Vanhasen (kesk.) esittämiin kysymyksiin. Keskustan hallituskumppaniksi povattu kokoomus ei antanut arviota talouden liikkumavarasta tai veroratkaisujen hinnasta alkaneella vaalikaudella.

Kokoomuksen pyöristetyissä vastauksissa on muutenkin huomattavan niukasti tavoitelukuja. Ryhmä korostaa, että valtiontalouden liikkumatila on ensin luotava, ennen kuin sitä voi jakaa. Kyse on talouskasvun ja työllisyyden kehityksestä.

Keskusta ilmoittaa liikkumavaraksi 4-5 miljardia euroa, josta palveluihin ja tulonsiirtojen pysyvään lisäämiseen voitaisiin käyttää runsaat 1,5 miljardia euroa. Verojärjestelmän epäkohtien korjaamiseen jäisi noin miljardi euroa.

Kokoomuksen ja keskustan papereissa ei tämän tyylieron vuoksi ollut mitään sellaisia syviä erimielisyyksiä, joita ei voitaisi ohjelmaneuvotteluissa sovitella.

Paikasta auringossa eli hallituksessa kilpailevilla vihreillä ja kristillisdemokraateilla oli erilaiset kynnyskysymykset. Vihreät vaativat muun muassa sitoutumista kunnianhimoiseen toimintaan ilmastonmuutoksen puolesta. Kristillisdemokraatit haluavat uudistaa vaalijärjestelmää.

Vanhanen käy vielä tarkentavat keskustelut eduskuntaryhmien kanssa Kesärannassa tiistaina. Keskiviikkona hän ilmoittaa, mitkä puolueet pääsevät neuvottelemaan hallitusohjelmasta.

Vihreät ovat kauimpana ydinvoimakysymyksessä

Energiapolitiikassa kokoomus asettaa ydinvoiman lisärakentamisen yhdeksi tärkeäksi keinoksi vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä.

Keskusta ei mainitse erikseen ydinvoimaa, mutta korostaa, ettei mitään päästötöntä energiavaihtoehtoa voi sulkea pois vaihtoehtojen joukosta. Vakiohallituspuolue RKP on samaa mieltä.

Vihreät luettelevat pitkän listan energiankulutuksen kasvun taittamiseen, uusiutuvan energian käyttöön ja yhdyskuntarakenteen suunnitteluun liittyviä tavoitteita. Niiden toteuttaminen tekisi ryhmän mielestä lisäydinvoiman rakentamisen tarpeettomaksi.

Kristillisdemokraatit pitävät kuudetta ydinvoimalaa parempana kuin fossiilisten polttoaineiden käytön tai tuontisähkön lisäämistä.

Suurta riitaa ei rakenneta myöskään Suomen turvallisuuspolitiikasta. Myönteisimmän arvion Nato-jäsenyydestä antaa kokoomus, mutta sekään ei pidä liittymistä koskevan yhteisymmärryksen saavuttamista todennäköisenä alkaneella vaalikaudella.

Vastausten perusteella melko suuri yksimielisyys vallitsee kansaneläkkeiden ja opintorahan korottamisesta, eläkeläisten verotuksen ja autoverotuksen korjaamisesta sekä kehitysyhteistyömäärärahojen kasvattamisesta.

Myös väkevien alkoholijuomien verotusta halutaan yleisesti kiristää. Monilla ryhmillä on lisäksi valmius jonkinlaiseen perusturvajärjestelmän kehittämiseen tai ainakin yksinkertaistamiseen.

Ruoan alv-alennus tärkeä keskustalle

Keskusta pitää tiukasti kiinni jo vaalikampanjassaan paljon esillä olleesta ruoan arvonlisäverotuksen keventämisestä. Kristillisdemokraatit ja RKP antavat sivustatukea.

Kokoomus mainitsee työn ja ja perintöverotuksen keventämisen. RKP poistaisi kokonaan perintöveron.

Vaalituloksen perusteella eivät SDP:n tai vasemmistoliiton hallitustaipaleet näytä todennäköiseltä. Molempien puolueiden eduskuntaryhmät vastasivat silti perusteellisesti tunnustelijan kysymyksiin.

SDP haluaisi työllisyyden tulevan hallituksen ykkösasiaksi. Ryhmän mukaan vaalikauden valtiontalouden liikkumatilasta puolet eli 2,4 miljardia euroa tulisi käyttää työllisyyden ja hyvinvointipalvelujen vahvistamiseen.

Veropolitiikan liikkumatilaa SDP pitää nyt pienempänä kuin edellisellä vaalikaudella.

Vasemmistoliiton kynnyskysymys on riittävän yksimielisyyden saavuttaminen perusturvan ja peruspalveluiden rahoittamisesta. Ryhmä korostaa lisäksi sotilaallisen liittoutumattomuuden jatkamista.

Perussuomalaiset ilmoittivat, ettei puolue hyväksy Suomen kansalle kuuluvan valtiovallan luovuttamista Euroopan unionille.

Neuvottelut käyntiin pääsiäisen jälkeen

Matti Vanhanen käy vielä huomenna tarkentavia keskusteluja eduskuntaryhmien edustajien kanssa. Ylihuomenna selviää, mitkä puolueet käyvät varsinaiset hallitusneuvottelut.

Hallitusneuvottelut jatkuvat Vanhasen johdolla Säätytalossa Helsingissä heti pääsiäisen jälkeen.

Jos yllätystä ei tapahdu, neuvotteluihin osallistuvat keskusta, kokoomus, RKP ja vihreät. Tällaisella kokoonpanolla olisi eduskunnassa jo hyvin riittävä 125 paikan enemmistö.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat