Puolueiden puheenjohtajat maalasivat synkkää kuvaa Euroopan ensi talvesta – "Yltäkylläisyyden aika on ohi"

Suurimpien puolueiden puheenjohtajat jakoivat Eurooppa-foorumin pääministeritentissä yhteisen kuvan siitä, että ensi talvesta tulee Euroopalle erittäin vaikea.

Kaikki osallistuneet korostivat sitä, että Venäjään kohdistetuista pakotteista tulee kuitenkin pitää kiinni tai niitä pitää entisestään kiristää, vaikka se johtaisi Euroopassa energiapulaan.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin painotti, että nyt tarvitaan entistä vahvempaa Euroopan unionia ja kovempia pakotteita Venäjää kohtaan.

–  Jos Eurooppa ja länsimaat näyttävät heikolta, niin se maailmalla huomataan. Meidän pitää tässä tilanteessa olla vahvoja, meidän pitää olla rohkeita ja meidän pitää puolustaa demokraattisia arvoja. Ja sen vuoksi on aivan välttämätöntä, että Ukraina voittaa sodan. Heidän tehtävänsä on määritellä, millä ehdoilla rauha voidaan solmia. Meidän tehtävämme on tukea heitä kaikin mahdollisin keinoin tässä, hän sanoi.

Marinin mielestä samalla pitää myös huolehtia siitä, ettei jatkossa luoda vastaavia riippuvuussuhteita ja kytköksiä muihin autoritäärisiin maihin.

"Eurooppa selviää, muita vaihtoehtoja ei ole"

Tiukempia pakotteita vaati myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hän sanoi, ettei länsimailla ole muuta vaihtoehtoa kuin pysäyttää Venäjän presidentti Vladimir Putin, ja se vaatii Ukrainan tukemista sekä sotilaallisesti että Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden avulla. Orpo sanoi, että jokainen aukko pakotteissa tulee tukkia ja venäläisestä fossiilisesta energiasta tulee irtautua kokonaan.

–  Jos me joustamme, niin me ikään kuin hyväksymme sen, mitä Putin tekee Ukrainassa. Ja me emme voi hyväksyä. Ukrainalaiset taistelevat meidän kaikkien puolesta siellä.

Orpo sanoi uskovansa, että Suomi ja Eurooppa tulevat selviämään hyvin vaikeasta talvesta, koska muita vaihtoehtoja ei ole.

"Putinin strategia on nerokas"

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko puolestaan sanoi pitävänsä Putinin strategiaa "nerokkaana", sillä energiakysymyksellä saadaan Eurooppa sekaisin. Siksi Euroopan tulee nyt hänenkin mielestään pysyä yhtenäisenä ja pysyä tavoitteissa, vaikka ajat ovat vaikeat.

Saarikko siteerasi Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia, joka totesi aiemmin tällä viikolla, että yltäkylläisyyden aika on ohi.

–  Olemme etenemässä ajanjaksoon, jossa on varmasti myös luovuttava jostakin. Tulee kiperä paikka vastata näihin valtaviin investointihaasteisiin ja samalla pitää yllä eurooppalaista nykyistä elintasoa, Saarikko sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtajalta Riikka Purralta löytyi ymmärrystä Saksasta kuulluille toiveille venäläisen energian käytöstä, vaikkei hän näitä toiveita hyväksykään.

–  Saksa tulee menemään pahaan taantumaan, siellä tulee olemaan hyvin vaikeita sisäpoliittisia kysymyksiä, ja tämä taantuma tulee leviämään koko Eurooppaan. Kansalaisten toimeentuleminen, ensi talven lämmittäminen ja niin edelleen, nämä ovat hyvin suuria asioita kaikki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja