Puolueeton historian oppikirja suututtaa Israelissa

Arabinäkökulman sisällyttäminen historianopetukseen on saanut oikeistolaiset juutalaiset vaatimaan Israelin opetusministerin eroa.

Israelin oikeistolaiset juutalaiset ovat suuttuneet historian oppikirjasta, joka yrittää kertoa Israelin valtion historiasta puolueettomammin kuin aikaisemmat koulukirjat.

Kirja on tarkoitettu 8-9-vuotiaiden Israelin arabien historian opetukseen. Kirjassa on yksi lause, joka valottaa arabien näkökulmaa Israelin valtion syntyyn.

- Arabit kutsuvat sotaa nakbaksi, mikä tarkoittaa katastrofia, menetystä ja nöyryytystä. Juutalaiset kutsuvat sitä itsenäisyyssodaksi, kirjassa opetetaan.

Oikeistolaisten mielestä opetusministeri Juli Tamir pitäisi erottaa kirjan vuoksi.

- Pitääkö meidän tuoda arabipropagandaa kouluihimme omin käsin, kysyi oikeistolaisen Likud-puolueen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Benjamin Netanjahu kuultuaan, että kirjassa käytetään nakba-sanaa.

"Opetusta olisi pitänyt uudistaa jo aiemmin"

Opetusministeri Tamir puolustaa kuitenkin kirjaa. Hänen mielestään historian opetusta olisi pitänyt uudistaa jo aikoja sitten.

- Historiamme on monimutkainen tarina kahdesta keskenään taistelevasta kansasta, ja meidän on aika antaa tälle taistelulle sen ansaitsemaa huomiota, Tamir sanoo.

Tähän saakka kaikille koululaisille on opetettu Israelissa maan historiasta vain Israelin virallinen versio. Opetus on ollut samanlaista niin juutalaislasten kuin arabienkin kouluissa, vaikka arabikoulujen oppilaista suurin osa on palestiinalaispakolaisten jälkeläisiä tai muita sukulaisia.

Noin viidesosa Israelin seitsemästä miljoonasta asukkaasta on arabeja. Juutalaiset ja arabit asuvat yleensä eri kaupunginosissa tai jopa eri kaupungeissa, ja koulutkin ovat sen myötä jakaantuneet kahteen ryhmään uskonnon mukaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat