Mainos

Puolueet valmiita vaalirahoituksen lakiremonttiin

Nykyinen laki velvoittaa kansanedustajia tekemään selkoa ulkopuolisilta saaduista yli 1700 euroa ylittävistä tukisummista. Uusien kansanedustajien on annettava selvitys vaalirahoituksestaan viimeistään tänään.

Hallituspuolueet ovat valmiita uudistamaan puolueiden ja kansanedustajien vaalirahalakia. Puoluesihteereiden mukaan lainsäädäntöä olisi syytä muuttaa siten, että rahan alkuperä tulee nykyistä paremmin esiin.

Oikeusministeri Tuija Brax linjaa Helsingin Sanomissa, että kansanedustajien pitäisi kertoa, miten he käyttävät rahansa vaalikampanjoissaan. Tällöin kävisi ilmi, kuinka paljon rahaa menee esimerkiksi mainontaan tai tarjoiluun. Nykyään kulujen määrä on ilmoitettava, mutta summaa ei tarvitse eritellä.

Rkp:n puoluesihteerin Ulla Achrénin mukaan nykyinen järjestelmä toimii, mutta puolue on valmis lisäämään rahoituksen läpinäkyvyyttä, jos muut puolueet niin haluavat.

Innokkaimmin vaalirahalain uudistamista ajavat keskusta ja vihreät. Myös Rkp, kokoomus ja Sdp ovat valmiita uudistuksiin. Vielä huhtikuussa puolueet vihreitä lukuun ottamatta eivät nähneet tarvetta muutoksiin.

Uusien kansanedustajien on annettava viimeistään tänään oikeusministeriölle ilmoitus vaalikampanjansa kuluista ja rahoituksesta. Ulkopuolisilta saadut tuet on kerrottava lahjoittajan nimeä myöten, jos ne ovat vähintään 1700 euroa.

Hallitus on luvannut arvioida vaalirahoituksen muutostarpeita, kunhan ensin on kuultu Euroopan neuvoston korruptionvastaisen komitean suositukset. Komitea tekee tänä vuonna tarkastuksen Suomessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.