Mainos

Puolueet pohtivat vaaleja ja ydinvoimaa

Eri puolueiden johtoelimet pohtivat tänä viikonloppuna energiaratkaisuja ja kunnallisvaalien tuloksia.

Keskustan puoluevaltuuskunta kokoontuu tänään ja huomenna Jyväskylässä. Vasemistoliiton valtuusto on koolla Turussa ja Kristillisen liiton valtuusto Kokkolassa.

Jäätteenmäki tarjoaa kättä vihreille

Anneli Jäätteenmäki

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki haluaa tiivistää keskustavoimien yhteistyötä. Keskustan perinteisten kumppanien RKP:n ja kristillisten rinnalle hän nostaisi vihreät. Kokoomus ja SDP ovat hänen näkemyksensä mukaan luutuneina valtionhoitajina sitoneet itsensä liikaa menneisyyteen ja väistyviin arvoihin.

Jäätteenmäki arvioi keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Jyväskylässä, että keskustan ja vihreiden nykyistä tiiviimpää yhteistyötä ovat rajoittaneet turhat molemminpuoliset ennakkoluulot. Jäätteenmäen mielestä vihreiden ja keskustan näkemyksistä ei löydy suuria eroja, kun tarkastellaan esimerkiksi perusturvaa ja energiakysymyksiä. Jäätteenmäki sanoi, että politiikan sisällön muutos voi toteutua vuoden 2003 eduskuntavaaleissa keskustavoimien kautta.

Vihreiden kansanedustaja Erkki Pulliainen pitää Jäätteenmäen esitystä vihreiden ja keskustan yhteistyön syventämisestä mielenkiintoisena ja yllättävänä. Pulliaisen mielestä vihreillä sen enempää kuin muillakaan puolueilla ei ole varaa jättää yhteistyötarjousta huomioimatta.

Pulliainen arvelee, että keskusteluihin olisi varattava riittävästi aikaa. Häntä kiinnostaa, onko Naturasta vihreiden kanssa kärhämöinyt keskusta todella saanut lisää vihreää väriä.
-On myös kysyttävä, onko kristillisestä liitosta tullut edistyksellinen ja onko RKP muuttunut ruotsinkielisestä yhdistyksestä puolueeksi, Pulliainen huomautti

Siimes pui vaalitappiota

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ei innostu vaatimuksista, että puolueen pitäisi "terävöittää" politiikkaansa kunnallisvaalitappion vuoksi. Turussa puoluevaltuuston kokouksessa Siimes torjui muutenkin yksinkertaiset selitykset vaalitappiolle ja laimealle vaali-innolle. Siimes ei myöskään pitänyt aiheellisina moitteita liian laajasta hallituspohjasta.

Siimes myös puolusti maltillista budjettipolitiikkaa ja varoitti puolueen eduskuntaryhmää yrittämästä paisuttaa liiaksi budjetin menoja. Saamastaan arvostelusta huolimatta Siimes sanoi seisovansa edelleen sen takana, että palkankorotusten tulee olla maltillisia.

Seppänen ja Siimes tähyävät vaihteeksi samaan suuntaan

Siimes epäili myös, oliko tuloratkaisun ulkopuolelle jäänyt Akava tosissaan liikkeellä alipalkattujen akateemisten naisten puolesta. Siimeksen mielestä sen kanssa ei sovi yhteen, että Akava ajoi puhtaasti prosenttipohjaisia palkankorotuksia ja veronalennuksia.

Eurokansanedustaja Esko Seppänen ja Siimes väittelivät kokouksessa vasemmistoliiton EU-politiikasta. Seppäsen mielestä Vasemmistoliiton tulisi sanoutua irti pääministeri Paavo Lipposen puheesta, jossa tämä esitti EU:lle perustuslakia. Seppäsen mukaan oma perustuslaki kehittäisi unionia kohti liittovaltiota.

Siimeksen on tulkittu tukevan Lipposen esitystä EU:n omasta perustuslaista. Siimes kannatti EU:n perussäädösten kokoamista yhteen, joskaan ei halunnut käyttää sana perustuslaki.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.