Mainos

Puolueet panevat eurovaaleihin yhtä paljon rahaa kuin viimeksi

Eduskuntapuolueet lähtevät kesäkuun eurovaaleihin lähes samoilla budjeteilla kuin viisi vuotta sitten edellisissä eurovaaleissa. Esimerkiksi SDP on varannut kampanjaan noin puoli miljoonaa euroa, saman verran kuin viimeksikin.

Keskusta ei vielä kerro vaalibudjettinsa suuruutta, sillä se selviää vaalitoiminnan suunnittelupäällikkö Pekka Reposen mukaan vasta lähempänä vaaleja. Keskustan vaalibudjetti tulee kuitenkin Reposen mukaan olemaan isompi kuin viime vaaleissa.

- Budjetti tulee olemaan riittävä. Mitään euromääräistä summaa en pysty vielä antamaan, ehdokasasettelukin on vielä kesken, Reponen sanoi.

EU-kriittisinä tunnetut perussuomalaiset myös panevat vähiten rahaa eurovaalikampanjaan. Puolueen vaalikoordinaattori Jussi Niinistö kertoo, että budjetti tulee olemaan 50 000-100 000 euroa.

Vasemmistoliitto ja kokoomus käyttävät edelliskertaa enemmän

Suuren korotuksen kampanjarahoihin tekee tällä kertaa vasemmistoliitto: puolue aikoo nostaa vaalibudjettiaan 300 000 euroon, kun edelliskerralla se käytti 180 000 euroa. Vasemmistoliitto ei puoluesihteeri Sirpa Puhakan mukaan tee varsinaista omaa kampanjaa, vaan rahat pannaan ehdokkaiden näkyvyyden parantamiseen.

Myös kokoomus aikoo käyttää kesäkuun vaaleihin enemmän rahaa kuin viimeksi. Puoluesihteeri Taru Tujunen sanoo, että budjetti on nyt noin 700 000 euroa, kun viimeksi pärjättiin 650 000 eurolla.

- Viisi vuotta sitten tuolla 650 000 eurolla katettiin kaksien vaalien, eli kunnallisvaalien ja eurovaalien kuluja, joten ihan vertailukelpoisia summat eivät ole, Tujunen sanoi.

Vihreät aikovat pärjätä vaaleissa samalla summalla kuin viisi vuotta sitten eli noin 280 000 eurolla. Kristillisdemokraatit suunnittelevat samoin käyttävänsä viimekertaisen summan, noin 170 000 euroa.

RKP:n budjetti ei ole vielä tarkentunut, mutta puoluesihteeri Ulla Achre'n arvioi, että se on muutama sata tuhatta euroa.

Kampanjointi keskittyy huhti-toukokuuhun

Suurin osa puolueista aikoo aloittaa vaalikampanjansa vasta lähempänä vaaleja eli huhtikuun loppupuolella. Useiden puolueiden ehdokaslistat varmistuvat kokonaan vasta maalis- tai huhtikuussa; esimerkiksi SDP:n loput ehdokkaat nimetään maaliskuun alussa ja keskustan maalis-huhtikuun vaihteeseen mennessä. Jokainen puolue voi asettaa ehdolle 20 henkeä.

Myös kokoomuksen ehdokaslistan pitäisi Tujusen mukaan olla valmis viimeistään huhtikuun puolivälissä, mutta pääosa nimistä on todennäköisesti tiedossa jo hyvissä ajoin ennen sitä. Ensimmäiset kokoomusehdokkaat nimetään 24. tammikuuta.

Tammikuun loppuun osuu ehdokkaiden julkistamisrysäys, kun sekä vihreät, kristillisdemokraatit ja RKP kertovat ehdokkaitaan. Lisää nimiä tipahtelee puolueilta kevään mittaan pikkuhiljaa. Viimeinen mahdollinen päivä jättää ehdokaslista on 28. huhtikuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.