Mainos

Puolueet: Mikä ihmeen vaaliviha?

Suurimmat puolueet eivät näe, että vaaliviha olisi erityisesti yleistynyt tämän kevään eduskuntavaalien alla.

Uutisissa on kerrottu vaalitilaisuuksissa sattuneista levottomuuksista sekä ehdokkaiden uhkailusta tai jopa pahoinpitelystä. Puolueet pitävät tapahtumia kuitenkin poikkeuksina.

Soittokierros kokoomukselle, SDP:lle, keskustalle, perussuomalaisille ja RKP:lle paljastaa, että puoluetoimistoissa ei myöskään pohdita vaalitilaisuuksien turvatoimien kiristämistä.

Ääri-ilmiöt poikkeuksia"

Kuohuntaa on sattunut varsinkin Kokoomuksen tapahtumissa. Viikonloppuna riehuja jouduttiin taltuttamaan Oulun vaalitilaisuudessa etälamauttimen avulla. Eilen puolestaan kokoomuksen ehdokasta lyötiin nyrkillä Tampereella.

Puoluesihteeri Taru Tujusen mukaan valtaosa vaalitilaisuuksista sujuu kuitenkin rauhallisesti.

–Likipitäen kaikki, jotka käyvät kokoomuksen vaalimökeillä ja tilaisuuksissa tapaamassa ehdokkaita, ovat tosi fiksua ja hyvin käyttäytyvää porukkaa, jotka tulevat keskustelemaan, kysymään, antamaan palautetta - hyvää ja huonoa, mutta käyttäytyvät asiallisesti, Tujunen toteaa.

–Nämä viime päivien ääri-ilmiöt ovat olleet poikkeuksia, ikäviä tapauksia, mutta vain ja ainoastaan poikkeuksia.

Uhat ja vaarapaikat osataan arvioida

SDP:n tai keskustan tilaisuuksissa väkivaltaa tai sen uhkaa ei ole tullut vastaan, eivätkä puolueet ole nähneet tarvetta turvatoimien kiristämiseen. SDP:n puoluesihteerin mukaan turvatoimista päätetään tarpeen mukaan kenttätasolla.

–Meillä on paikallisesti hyvät organisaatiot, jotka osaa arvioida mahdolliset uhat ja vaarapaikat. Erityistä huomiota kiinnitetään tietenkin silloin, kun paikalla on puoluejohtoa, mutta ei tämän tilanteen vuoksi ole mitään erityisiä toimenpiteitä ryhdytty tekemään, kertoo SDP:n järjestöpäällikkö Aslak Haara-Hiltunen.

Keskustan puoluetilaisuuksissa hämmennystä ovat sen sijaan aiheuttaneet perussuomalaisten ehdokkaat, jotka ovat ilmestyneet tilaisuuksiin jakamaan omia mainoksiaan.

–Tästä olemme koettaneet lempeästi moittia ja toivotaan että tässä vaalien loppusuoralla keskinäinen kunnioitus lisääntyisi niin, että kukin puolue ja ehdokas saa toimia häiritsemättä, sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

"Suunsoittoa tulee joka suunnasta"

Perussuomalaisten puoluesihteeri Ossi Sandvik näkee, että pieni tunteiden kuohunta vaalien alla on vain normaalia. Hän ei kuitenkaan allekirjoita väitettä , jonka mukaan toiminta vaalitilaisuuksissa olisi muuttunut aggressiivisemmaksi.

– Olen itse ollut monissa vaaleissa mukana, julisteiden laittamisesta lähtien ja aina niissä on jotain pientä tai pieniä ylilyöntejä. Meillä ei ole kuitenkaan tietoa siitä, että olisi mitään normaalista poikkeavaa tapahtunut, hän toteaa

Sandvik näkeekin, että asioita on kenties taipumus liioitella vaalien alla. Hänen mukaansa sama pätee myös perussuomalaisia koskeviin kommentteihin.

–Kaikenlaista aina puhutaan, mutta vaalitilanteissa niistä sitten tehdään iso numero. Suunsoittoa tulee joka suunnasta, mutta se pitää vaan kestää, ei haukku haavaa tee.

Viha kohdistuu harvoin tavalliseen kampanjointiin

RKP:n ministereistä Astrid Thors on saanut oman osansa vihakampanjoinnista. Tästä huolimatta puolueessa ei ole turvauduttu erikoisjärjestelyihin, vaikka turvallisuusasioihin onkin kiinnitetty huomiota. Ministereiden turvallisuuden turvallisuudesta huolehtii valtioneuvoston turvayksikkö.

–Kampanjoijat eivät liiku yksin, vaan kentällä aina pareittain. Tavallisen kampanjoinnin suhteen ei aggressiivisuutta ole ilmennyt, puoluesihteeri Johan Johansson kertoo.

Nähtäväksi kuitenkin jää, millaista kuohuntaa viimeinen vaalirutistus aiheuttaa. Johansson suhtautuu tilanteeseen kuitenkin luottavaisesti.

- Saa nähdä, että ilmeneekö vielä viime metreillä jotain kyseenalaisia keinoja. En kuitenkaan usko, että mitään kummallista tapahtuisi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.