Puolueet liian samanlaisia - imagot ratkaisevat

Parin viikon päästä äänestäjillä täytyy olla viimeinen kanta ketä äänestää. Vaalit toistensa jälkeen pyörivät entistä enemmän ehdokkaiden imagojen ympärillä.

Imagotutkija Erkki Karvonen näkee puolueiden olevan asioiden suhteen niin lähellä toisiaan, että henkilöiden olemus korostuu asiakysymysten sijaan. Monet puolueet ovat Karvosen mukaan keskiluokkaa kosiskelevia ja keskihakuisia.

— Se on sama kuin pakkauksissa olisi lähes samaa pesujauhetta. Mielikuvat, pakkauksen väri ja esteettiset seikat vaikuttavat päätökseen, Karvonen sanoo.

Karvonen sanoo, että politiikkaa on kritisoitu liiallisesta medioitumisesta. Ehdokkaat tavoittavat äänestäjät lähinnä median kautta, joten ainoastaan mediaseksikäs henkilö pääsee puhuttelemaan äänestäjiä.

Ennen vaaleja tapahtuvista torikeskusteluista erityisesti johtavat poliitikot valikoivat ne, joissa on mediaa paikalla.

Ehdokkaiden pitäisi brändätä itseään

Karvosen mielestä kaikkien ehdokkaiden olisi syytä brändätä itseään. Vaalimainokset pitäisi tehdä tunnuksenomaisiksi, etteivät ne hukkuisi ilmoitusmassaan.

— Hauskaa ja elävää kielenkäyttöä tai hauska kuva. Jotain sellaista, millä erottuu, Karvonen sanoo.

Suomalaisen poliitikon on Karvosen mukaan oltava asiallinen ja osaava. Kaikissa tutkimuksissa esiin nousee samanlainen arvomaailma.

— Iällä tai sukupuolella ei ole väliä, kunhan arvot ovat samat kuin äänestäjällä.

Toiseksi isoksi asiaksi Karvonen nostaa viestinnällisyyden. Poliitikon pitää osata avata suunsa ja oltava rohkea. Omaa kantaa on puolustettava. Lisäksi on osattava näyttää huumorintajuaan. Karvonen mainitsee Timo Soinin erittäin taitavana puhujana, hän sanoo asiansa selkeästi suomeksi, toisin kuin moni muu.

Toinen vahvaimagoinen poliitikko on Karvosen mielestä Alexander Stubb. Tutkimusten perusteella hän on ihmisten mielestä erittäin pätevä työssään koulutuksensa ja kansainvälisyytensä vuoksi.

— Stubb esiintyy myös tarmokkaasti; ihmiset näkevät, että hän jaksaa ja pystyy hoitamaan muidenkin asiat, eikä pelkästään omiaan, Karvonen sanoo.

Karvosen mielestä kaikki poliitikot rakentavat imagoaan. Erot tulevat siitä, kuinka pitkälle imagosta huolehtiminen viedään. Imagonrakennuksessa on omat vaarallisuutensa.

— Esimerkiksi vaalitenteissä pitää olla sopivan terhakka ja erottua. Ei saa kuitenkaan olla liian aggressiivinen ja riitelevä, Karvonen sanoo.

— Televisiossa pitäisi aina muistaa olla niin hirmuisen mukava, vaikka tekeekin kriittisiä kysymyksiä.

Liian ärhäkkä käyttäytyminen kun tuntuu sohvalla istuvasta äänestäjästä pahalta.

Lue myös:

    Uusimmat