Mainos

Puolueet kaukana kuntavaalien ehdokastavoitteestaan

Kuntavaalien ehdokastilanteesta on vielä vajaa viikko ennen ehdokaslistojen jättämistä vaikea saada tarkkaa kuvaa.

Soittokierros puoluesihteereille paljastaa kuitenkin, että monessa puolueessa ollaan asetetuista tavoitteista vielä kaukana. Kuntavaaleille ominaista on kuitenkin, että ehdokaslistat alkavat täyttyä vasta viime tingassa – jos alkavat. Listat on jätettävä ensi tiistaina.

Vuoden 2008 kunnallisvaaleihin nähden merkittävin muutos on perussuomalaisten moninkertaistunut kannatus. Gallupit lupaavat puolueelle suurvoittoa, mutta vaalituloksen kannalta olennaisen tärkeässä ehdokashankinnassa perussuomalaiset ei näytä vielä yltävän muiden suurten eduskuntapuolueiden lukemiin.

Tuhansia yhä haussa

Perussuomalaisten puoluesihteeri Ossi Sandvik kertoo, että puolueen ehdokasmäärä liikkuu tuoreimpien tietojen mukaan 3500 ehdokkaan tienoilla. Tavoitteena on ollut saada kokoon 4000 ehdokasta ja vähintään yksi ehdokas jokaiseen suomenkieliseen kuntaan. Isoja aukkoja ei Sandvikin mukaan enää jääkään.

Suurimman eduskuntapuolueen kokoomuksen puoluesihteerin Taru Tujusen mukaan viikko sitten puolueella oli 5500 ehdokasta. Tavoite on sama kuin viimeksi, eli 7500 ehdokasta, ja paikkoja on kuntaliitosten vuoksi vähemmän.

– Olemme ihan tyytyväisiä, jos päästään 7000–7500 väliin.

SDP:n Reijo Paanasen mukaan puolueella on viime viikon laskelmien mukaan yli 5600 ehdokasta, kun tavoitteena on 7000. Paanasen mukaan edellisvaaleissa hankittiin tässä vaiheessa vielä yli 2000 ehdokasta, joten tavoitteen saavuttaminen on vielä mahdollista.

Keskustan tavoite 10 000 kuntavaaliehdokkaasta näyttää jäävän haaveeksi. Viime viikolla ehdokkaita oli koossa noin 6100.

– Alunperin tuli vähän huolimattomasti lanseerattua se tavoite, koska viime kerran tilastoa vastaava luku olisi sellaiset 9300 valtuutettua, puoluesihteeri Timo Laaninen myöntää.

Näin on Laanisen mukaan siksi, koska maassa valitaan kuntaliitosten vuoksi 700 valtuutettua vähemmän kuin viime kerralla.

Laaninen uskoo, että keskusta saa joka tapauksessa enemmän ehdokkaita kokoon kuin yksikään toinen puolue.

Pienemmillä ei paniikkia

Vasemmistoliiton Sirpa Puhakan mukaan tilanne elää juuri nyt, joten ehdokasmäärää on vaikea arvioida. Puhakan mukaan vasemmistoliitto jää kuitenkin jonkin verran viime vaalien 4100 ehdokkaasta.

Vihreiden Panu Laturi arvioi puolueella olevan koossa 1700–1800 ehdokasta. Laturi uskoo, että viime vaalien ehdokasmäärä jopa ylittyy. Vihreät ovat hänen mukaansa saamassa jalansijaa joissakin uusissa kunnissa, varsinkin Pohjois-Lapissa.

RKP:n Johan Johanssonin mukaan tavoite on saada kokoon suunnilleen yhtä paljon ehdokkaita kuin viime vaaleissa, eli noin 1400. Paikkoja ei ole jaossa yhtä paljon kuin viime vaaleissa puolueen tukialueilla toteutuneiden kuntaliitosten vuoksi.

– Hyvältä vielä toistaiseksi näyttää.

Kristillisdemokraattien Asmo Maanselän mukaan puolue on hankkinut noin 1650 ehdokasta. 1800 ehdokkaan tavoitteesta puuttuu noin 150. Puolueen ehdokastarvetta hämärtää vaaliliittojen melko suuri määrä.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.