Mainos

Puolueet: EU-parlamentin lopetettava reissaaminen Strasbourgiin

Kaikki suomalaiset eduskuntapuolueet haluaisivat lopettaa Euroopan parlamentin kuukausittaisen matkustamisen Brysselistä Strasbourgiin.

Parlamentti kokoontuu nykyisin täysistuntoihinsa Ranskan ja Saksan rajalle Strasbourgiin, jonne siirtyy yli 700 parlamentaarikon lisäksi satoja lobbareita, toimittajia ja rekkalastillisia tavaraa. Koko sirkus maksaa veronmaksajille vuosittain arviolta yli 200 miljoonaa euroa.

Järjetöntä ajanhukkaa, huonoa ilmastopolitiikkaa...

Useimmat puolueet mainitsevat vastustuksensa syyksi juuri sen, että rumba maksaa eikä se ole mielekästä. SDP:n mukaan kahdessa paikassa kokoontumiseen on kulttuuri- ja arvovaltasyitä, mutta järjestelmä on tehoton ja kallis.

Kristillisdemokraattien mukaan matkustus on järjetöntä ajanhukkaa. Vihreät puolestaan katsovat, että matkustaminen on myös huonoa ilmastopolitiikkaa.

Vastustusta jatkuvaan reissaamiseen on myös parlamentin sisällä ja varsinkin EU-kansalaisten keskuudessa. Pari vuotta sitten asiaa vastustavaan adressiin kertyi miljoona nimeä ympäri Eurooppaa. Adressilla ei kuitenkaan ole ollut käytännön vaikutuksia.

Perinnettä onkin äärimmäisen vaikea muuttaa, sillä siitä on sovittu EU:n perussopimuksissa ja Ranskan on muun muassa arvovaltasyistä lähes mahdotonta päästää siitä irti.

Jotta Strasbourgin kokouksista voitaisiin luopua, pitäisi Ranskan saada joku erittäin merkittävä hyvitys tilalle. Toistaiseksi ratkaisua eli riittävän isoa lehmänkauppaa ei ole löytynyt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.