"Puolue kampittaa ensikertalaisia"

Julkisuudessa puhutaan paljon ensi kertaa vaaliehdokkaaksi ryhtyvien vaikeudesta päästä äänestäjien tietoisuuteen. Siinä missä tuttu ääniharava pääsee vaalikampanjassaan pienellä vaivalla ja paistattelee kuin vahingossa lehtien lööpeissä, joutuu politiikan noviisi painamaan pitkää päivää ostoskeskuksen ihmisvilinässä.

Tuttua on myös kampanjoinnin itsestään selvä asetelma, jossa ehdokas kamppailee kilpailevan puolueen ehdokkaan kanssa äänestäjien suosiosta.

Se, mistä ei puhuta, on saman puolueen ehdokkaiden raadollinen kilpailu. Vaikka ulospäin maalataan kuvaa hymyssä suin yhdessä kampanjoivista puoluetovereista, näyttää todellisuus olevan hyvin erilainen.

Nimettömänä pysyttelevä ensikertalainen kertoo olleensa järkyttynyt kampanjoinnin raadollisuudesta.

- Vaalikentillä näyttää pätevän viidakon lait, joiden mukaan vahvempi eli puolueen nykyiset valtuutetut määräävät tahdin. Uusien tulokkaiden oletetaan tietävän paikkansa ja pelaavan kuuliaisesti vanhan kaartin määrittelemien pelisääntöjen mukaan, hän paljastaa.

Käytännössä tämä näkyy muun muassa tiedon panttaamisena.

- Tietoa ei suoranaisesti valehdella, mutta jotain jätetään kertomatta. Joutuu olemaan todella tarkka, että saa kaiken tarvittavan informaation, ja että se on sisällöltään oikeaa. Saa olla todella valveutunut ja tiukka, että pääsee edes samalle viivalle vanhojen ehdokkaiden kanssa, ensikertalainen harmittelee.

Ensikertalaisen arvostelun terävin kärki kohdistuu puolueorganisaatioon. Hänen mukaansa koko ehdokasasetelma on rakennettu tukemaan puolueen vanhoja konkareita. Juhlapuheissa kaivatut 'tuoreet näkemykset' ja 'uudet kasvot' jäävät vain tyhjiksi sanoiksi.

- Uusien ehdokkaiden ei todellisuudessa haluta tuovan omaa tuoretta näkemystään asioiden hoitoon. Istuvat ehdokkaat halutaan pitää siellä valtuustossa - uudet otetaan vain keräämään lisä-ääniä puolueelle, mutta he eivät saa häiritä vanhojen ehdokkaiden kampanjoita, ensikertalainen arvostelee.

Ensikertalainen kummastelee sitä, ettei ehdokkaiden kykyjä ja politiikan ulkopuolelta kerättyä kokemusta haluta hyödyntää.

- Se, että on noviisi politiikassa, ei tarkoita että olisi kokematon kaikessa. Täytyisi ymmärtää, että ihmisillä on elämää takana ja se elämä voi olla muutakin kuin poliittinen broileri. Kyllä tässä on aikamoisessa suossa lilluttu ihan ilman politiikkaakin, hän vakuuttaa.

Puolue pyrkii ensikertalaisen mukaan myös kontrolloimaan ehdokkaiden medianäkyvyyttä. Se päättää puolueen kannalta parhaat ehdokkaat, joita se sitten kauppaa tiedotusvälineille ääniharavina tai nousevina tähtinä.

Puolue valvoo mustasukkaisesti reviiriään ja antaa kärkkäästi palautetta, jos uusi tulokas uskaltaa poiketa sopivaksi katsotusta linjasta, tai jos ehdokas sattuu ylittämään uutiskynnyksen yllä mainitun 'virallisen' julkisuusreitin ohi.

"Tyhmempää tässä vietäisiin kuin pässiä narussa"

Puolueen tuki vanhoille ehdokkaille näkyy ensikertalaisen mukaan myös puolueen noviisiehdokkaille antamassa kampanjastrategiaohjauksessa.

- Piiristä ei välttämättä neuvota oikeaa kampanjastrategiaa uuden ehdokkaan kannalta, vaan puolueen kannalta. Sain puolueelta ohjeen juosta ympäri kaupunkia, mutta päätin kuitenkin keskittyä vain omaan kaupunginosaani, hän kertoo.

Politiikan ikävistä yllätyksistä huolimatta - tai ehkä juuri niiden vuoksi - ensikertalainen jatkaa kampanjaansa entistä motivoituneenpana.

- Politiikka on saatava avoimemmaksi. Tässä on ihan liikaa kähmintää ja petaamista!

Ensikertalaisen oppirahatkin on nyt maksettu, joten hän lähtee viimeiseen kahteen kampanjaviikkoon hyvällä mielellä.

- Olen päättänyt tehdä vain omaa kampanjaa ja olla kuuntelematta ns. neuvoja. Tyhmempää tässä vietäisiin kuin pässiä narussa, hän naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat