Mainos

Puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät Itä-Timorissa

Yksi kuoli ja seitsemän haavoittui tänään Dilissä, Itä-Timorissa, kun puolisotilaalliset, Indonesian valtaa saarella kannattavat joukot hyökkäsivät Timorin itsenäisyysaktivistin kotiin.

Puolisotilaalliset joukot järjestivät paraatin Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä, minkä jälkeen noin sata joukkoihin kuuluvaa hyökkäsi Timorin itsenäisyyden puolesta toimivan Manuel Carrascalaon taloon, kertoi uutistoimisto AFP:n toimittaja. Noin 150 ihmistä oli hakeutunut sinne turvaan. Carrascalaon poika kuoli joukkojen tulittaessa talossa olijoita.

Puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät ihmisiä kohti myös muualla kaupungissa. Sairaalaan tuotiin seitsemän ampumahaavoja saanutta. Torstaina Indonesian joukot ampuivat viisi nuorta ja haavoittivat useita muita Itä-Timorissa, kertoi Portugalin uutistoimisto Lusa perjantaina. Sotilaat olivat avanneet tulen nuoria kohti. YK on varoittanut, että yhä lisääntyvä väkivalta Indonesian vallan kannattajien ja itsenäisyyttä tukevien välillä saattaa estää heinäkuuksi suunnitellun kansanäänestyksen Itä-Timorista. Indonesia liitti Itä-Timorin alueeseensa vuonna 1976.

Amnesty vaatii puolisotilaallisten joukkojen hajottamista

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii, että puolisotilaalliset joukot on heti hajotettava. Amnesty katsoo, että noiden joukkojen tavoitteena on estää kansalaisten kuuleminen tulevasta itsehallinnosta.

Amnesty vaatii myös selvitystä puolisotilaallisten joukkojen ihmisoikeusrikkomuksista ja sotilasviranomaisten osuudesta rikkomuksiin. Heidät on saatava oikeuteen teoistaan, tähdentää Amnesty. Lisäksi Amnesty vaatii ihmisoikeustarkkailijoiden, avustusjärjestöjen ja toimittajien vapaata pääsyä alueelle. YK:n tulisi luoda pysyvä ihmisoikeuksien tarkkailumekanismi Itä-Timoriin.

Amnestyn Suomen osasto on pyytänyt ulkoministeri Tarja Halosta vaikuttamaan murhien estämiseksi. Hän voisi Amnestyn mielestä varmistaa, että Suomi toimii meneillään olevassa YK:n ihmisoikeustoimikunnan kokouksessa sellaisen päätöksen puolesta, joka lopettaisi väkivallan Itä-Timorissa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.