Mainos

Puoli miljoonaa pakolaista palannut Ruandaan

Puoli miljoonaa hutupakolaista on palannut Zairesta takaisin Ruandaan, kertoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Pakolaisjärjestön edustajan Ray Wilkinsonin mukaan useita tuhansia pakolaisia on yhä matkalla kohti rajaa, mutta pakolaisvirta oli selvästi pienenemässä. Zairessa Kivujärven eteläpuolella on kuitenkin yhä arviolta 500 000 pakolaista, joiden liikkeistä UNHCR:llä ei ole tietoa.

Itä-Zairen tutsikapinalliset ilmoittivat tänään olevansa valmiita avaamaan käytävän Bukavun alueelle, jotta kymmenettuhannet pakolaiset pääsevät halutessaan palaamaan myös tältä alueelta. Bukavusta Ruandan lounaiselle raja-asemalle johtava käytävä on tarkoitus avata huomenna.

Ruandan hallitus vauhditti hutupakolaisten paluuta vähentämällä turvatoimia raja-asemilla ja luopumalla pakolaisten rekisteröinnistä. Ruanda katsoo, ettei kansainvälisiä joukkoja enää tarvita alueella.

Kansainvälinen Punainen Risti kertoi aloittavansa Itä-Zairessa operaation satojentuhansien hutupakolaisten ja kodeistaan paenneiden zairelaisten löytämiseksi.
-Sadattuhannet pakolaiset ovat palanneet Ruandaan, mutta meidän on muistettava että kateissa on yhä satojatuhansia pakolaisia samoin kuin kodeistaan lähteneitä zairelaisia, sanoi Punaisen Ristin edustaja Josue Anselmo.
Punaisen Ristin työntekijät löysivät eilen Goman lähellä sijaitsevalta pakolaisleiriltä kymmeniä sairaita ja haavoittuneita ihmisiä sekä useita kymmeniä ruumiita.

Erimielisyyttä joukoista

YK:n turvallisuusneuvosto päätti perjantaina arviolta 10 000 sotilaan vahvuisten kansainvälisten joukkojen lähettämisestä Itä-Zairen pakolaisten avuksi. Hutupakolaisten paluun myötä useat maat ovat antaneet ymmärtää haluavansa harkita joukkojen kokoa ja tehtäviä uudelleen.

Yhdysvaltain puolustusvoimien edustaja kertoi, että Zairen joukkoihin osallistuvat maat kokoontuvat torstaina Stuttgartiin pohtiakseen tilannetta uudelleen. Tapaamisen kerrottiin aluksi olevan keskiviikkona. Puolustusministeri William Perry painotti eilen, ettei Yhdysvallat ole vielä tehnyt varmaa päätöstä joukkojen lähettämisestä. Hänen mukaansa Yhdysvallat seuraa tarkasti "dramaattisesti muuttuvaa" pakolaistilannetta ja päättää joukoista muutaman päivän sisällä.

Englanti, Ranska ja Espanja arvioivat, että operaatio toteutetaan huolimatta tapahtumien saamasta odottamattomasta käänteestä. Myös Kanada, jonka on määrä johtaa joukkoja samoin kuin YK katsovat, että joukkoja tarvitaan yhä Zairessa. Eri puolilla Itä-Zairea on yhä suuri joukko pakolaisia, jotka ovat heikkoja, väsyneitä ja nälkäisiä, sanoi Kanadan ulkoministeri Lloyd Axworthy.

Eritrea ilmoitti tänään vetävänsä pois osallistumisensa, koska joukot eivät enää ole tarpeen. Etelä-Afrikan mukaan joukkoja tarvitaan ainakin suunniteltua vähemmän.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.