Puolet ministereistä vaihtumassa

Noin puolet hallituksen ministereistä vaihtunee. Uusia kasvoja tulee mukaan, vaikka hallituspohja pysyi entisenä ja edessä oleva EU-puheenjohtajuus asettaa valtioneuvoston jäsenille kovia vaatimuksia.

Pääministerinä jatkaa SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen. Ensi vuoden alkupuolella Lipponen ohittaa pääministeripäivien lukumäärässä presidentti Mauno Koiviston ja kesään 2000 mennessä hän siirtyy tilaston kakkospaikalle ohi Urho Kekkosen. Pääministerilistan kärkeen päästäkseen Lipposen pitäisi muodostaa vielä kolmaskin hallitus, sillä Kalevi Sorsa on niin kaukana edessä.

Ulkoministerinä jatkanee SDP:n Tarja Halonen. Hän on uuden hallituksen kokenein ministeri. Parin vuoden päästä hän ohittaa ministeripäivissä Urho Kekkosen ja ottaa haltuunsa kaikkien aikojen tilaston kymmenennen tilan.

Heinonen joukon toiseksi kokenein

Hallituksen toiseksi kokeneimmaksi ministeriksi on nousemassa kokoomuksen Olli-Pekka Heinonen, joka vaihtaa opetusministerin salkun liikenneministerin postiin. Varmoja vanhoilla paikoillaan jatkajia ovat valtiovarainministerinä kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö ja maatalousministerinä sitoutumaton Kalevi Hemilä. Hallituksessa jatkaa niin ikään RKP:n puheenjohtaja Jan-Erik Enestam, joka siirtyy puolustusministeriksi. Hän saa hoitoonsa myös pohjoismaisen yhteistyön ja lähialueasiat.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes siirtyy Niinistön aisapariksi valtiovarainministeriöön. Hän saa hoitoonsa myös ympäristöministeriössä olevat asuntoasiat, jotka viime vaalikaudella olivat tosin sosiaali- ja terveysministerin hoidossa. Vanhoista ministereistä on jatkoon pääsemässä myös kokoomuksen Kimmo Sasi ulkomaakauppaministeriksi, joka käsittelee myös EU-sihteeristölle kuuluvat asiat.

Monet alueet vaativat ministeriä

Työministerin salkku pysyi sosiaalidemokraateille, mutta Liisa Jaakonsaaren sijaan voi nousta sosiaali- ja terveysministerinä ollut Sinikka Mönkäre tai lappilaiskansanedustaja Maija Rask. SDP:n vahva Kymen piiri haluaa yhden ministerinpaikan ja jollei kyseeseen tule Mönkäre, se voi olla Antero Kekkonen. Kauppa- ja teollisuusministerin salkku säilyi demareilla myös, mutta Antti Kalliomäen tilalle saattaa nousta Erkki Tuomioja. Silloin tosin puolet demariministereistä olisi Helsingistä, jota puolueen maakuntaedustajat eivät mielihyvällä katso.

SDP:n paikalle oikeusministeriksi on nousemassa eduskunnan puhemies Jukka Mikkola Turusta ja opetusministeriksi on tarjolla mm. Leena Luhtanen Uudeltamaalta. Ministerikisassa rannalle jääneet voivat SDP:ssä tavoitella lohdutukseksi paikkaa eduskunnan varapuhemiehenä tai eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Turkulaiset ovat saamassa hallitukseen vahvan miehityksen, sillä SDP:n Mikkolan lisäksi tarjolla sosiaali- ja terveysministeriksi Maija Perho ja sisäministeriksi Ville Itälä. Kulttuuriministeriksi kokoomus voi nostaa oululaiskansanedustaja Suvi Lindenin tai Uudeltamaalta Hanna Markkula-Kivisillan. Vasemmistoliiton toiseksi ministeriksi eli kunta- ja alueministeriksi on nousemassa Martti Korhonen.

Vihreiden ainokainen ministeri on mitä todennäköisimmin puolueen puheenjohtaja Satu Hassi. Vihreät eivät ole vielä päättäneet, täyttävätkö vuonna 2001 avautuvan toisen paikkansa jo nyt. RKP:n peruspalveluministerin salkun saa helsinkiläinen Eva Biaudet tai puolueen vahvimmalta kannatusalueelta Pohjanmaalta tuleva Ulla-Maj Wideroos.

Valinnat huomenna

Puolueet valitsevat ministerit huomenna. Puolueiden puheenjohtajien mielipiteet ovat ratkaisevia, mutta muodollisesti päätökset tehdään puolueiden päättävissä elimissä. SDP:n puoluehallitus käsittelee ministerilistaa sen jälkeen, kun puolueen valtuusto on päättänyt hallitukseen menosta. SDP:n eduskuntaryhmä hyväksyy tai hylkää puoluehallituksen esityksen iltapäivän kokouksessaan.

Vasemmistoliitossa päätökset tehdään puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa. RKP:ssä vaaditaan puoluehallituksen laajennetun työvaliokunnan ja eduskuntaryhmän samansuuntainen päätös tai riitatapauksessa nämä elimet joutuvat yhteiseen kokoukseen, jossa jokaisella on yksi ääni. Kokoomuksessa puolueen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajisto pitää aamulla yhteiskokouksen ja tekee esityksen. Päätökset tehdään eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokouksessa. Vihreät tekevät päätökset eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokouksessa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat