Mainos

Puolet lakkautetuista varuskunnista myyty – persnettoa tuli

Valtio on onnistunut myymään merkittävän osan parin viime vuoden aikana lakkautetuista varuskunnista, tosin huonolla hinnalla. Osa varuskunnista näyttää jäävän valtion syliin.

Entisiä varuskuntia kauppaava Senaatti-kiinteistöt on päässyt eroon raskaita kuluja aiheuttavista sotilaskiinteistöistä Kontiolahdella, Keuruulla ja Kauhavalla. Kiinteistömassa on siirtynyt näillä paikkakunnilla pääosin yrityskäyttöön.

Kotkassa neuvottelut ovat viime aikoina vauhdittuneet, mutta Lahdessa ja erityisesti Jämsässä uusiokäyttö ei ole edennyt.

– Kokonaisuutena tilanne on nyt erittäin hyvä, luonnehtii toimialajohtaja Heikki Laitakari Senaatti-Kiinteistöistä.

Lahti ja Jämsä haasteellisia

Esimerkiksi Kotkassa myyntiä ja vuokrausta on hidastanut kiista Museoviraston kanssa. Aluksi museoväki vaati Laitakarin mukaan, että arkeologinen tutkimus pitäisi ulottaa 100 metrin matkalta rannasta myös veden alle.

– Nyt he ovat luopuneet tästä mielestäni kohtuuttomasta vaatimuksesta ja kohteen neuvottelut etenevät, Laitakari sanoo.

Lahden Hennalassa varuskuntatilojen uutta käyttöä hankaloittaa moni asia. Alue on iso, lähellä kaupunkirakennetta ja tilat ovat osittain sata vuotta vanhoja, vuodelta 1913.

– Siellä on 75 000 neliömetriä lattiapinta-alaa. Yhdessä kaupungin kanssa mietitään miten voidaan edetä.

Laitakari arvioi, että nykytiedoilla Jämsän varuskuntatilat ovat jäämässä ainakin toistaiseksi valtion piikkiin.

Ostajan markkinat

Valtiolle varuskuntakaupat ovat erittäin huono bisnes. Esimerkiksi Kontiolahden kunta maksoi entisen Pohjois-Karjalan Prikaatin käytössä olleista 158 hehtaarista ja yli 50 rakennuksesta vain reilun miljoonan.

Laitakari myöntää reilusti, että kaupanteko on ollut tappiollinen rupeama. Myyntihinnat ovat olleet hyvin pieniä. Moni ei ottaisi valtavia tiloja omaksi edes ilmaiseksi.

– Valtiolta säästyy näissä kaupoissa erittäin suuret ylläpitokulut. Yksi varuskunta voi tulla maksamaan pari miljoonaa euroa vuodessa, Laitakari laskee.

Aiheesta lisää Seitsemän uutisissa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.