Puolet kuntien poikkeuslupapäätöksistä nurin hallinto-oikeuksissa

Ympäristöviranomaiset valittavat kaavaratkaisuista ja poikkeusluvista selvästi vähemmän kuin on luultu. Eniten valituksia tehtailevat kansalaiset, ilmenee ympäristöministeriön tutkimuksesta.

Joensuun yliopiston selvitys paljasti, että kuntien antamista poikkeuslupapäätöksistä peräti puolet kumoutuu hallinto-oikeuksissa. Ympäristölainsäädännön tuntemus kunnissa arvioidaan luokattoman huonoksi. Tutkimus perustuu yli 800 oikeustapaukseen.

Rakentamista ja maankäyttöä koskeva uusi lainsäädäntö on ollut voimassa neljä vuotta. Koko ajan on epäilty, että ympäristöhallinto on sen avulla torjunut paljon hyviä rakennushankkeita sekä rannoilla että taajamissa. Ympäristöministeriön tilaama tutkimus tyrmää nyt tämän väitteen.

Kaavapäätöksiä ja poikkeuslupia koskevista valituksista neljä viidesosaa tulee yksityishenkilöiltä. Yhtiöt tekevät kymmenkunta prosenttia ja ympäristökeskukset vain kuusi prosenttia valituksista. Tulos on ympäristöhallinnolle erittäin mieluisa.

Hallinnossa arvioidaan, että huono maine syntyi isojen ympäristöhankkeiden tuomasta julkisuudesta.

- Kun asiaan liittyviä eri vaiheita on toistettu useita eri kertoja, niin on syntynyt ehkä semmoinen mielikuva, että ympäristöhallinto on jatkuvasti liikkeellä, vaikka tosiasiassa se on koskettanut vain yksittäistä ja monta kertaa samaa hanketta vain sen eri vaiheessa, alueidenkäyttöpäällikkö Patrick Hublin Pohjois-Savon ympäristökeskuksesta kertoo.

Tavallisten kansalaisten tekemät valitukset menestyvät hallinto-oikeuksissa erittäin huonosti. Vain yksi viidestä hyväksytään. Sen sijaan ympäristökeskukset saavat valituksistaan läpi 80 prosenttia. Yhtiöt ja yhdistyksetkin menestyvät kansalaisia paremmin.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen ympäristöasioissa ei kannata valittaa. Vain joka kymmenes valitus hyväksyttiin, 75 prosenttia hylättiin ja loput jätettiin tutkimatta.

Tutkimuksen hämmästyttävin uutinen on kuitenkin se, että kuntien tekemistä poikkeuslupapäätöksistä peräti puolet kumottiin hallinto-oikeuksissa. Kysymys kuuluu nyt eikö lakia osata soveltaa. Näyttää siltä, että joka toisen poikkeusluvan saa nurin, jos vain keksii siitä valittaa.

- Kyllä minä itse myös jäin miettimään sitä, että mitenhän on niitten päätösten laita ja lainmukaisuus, joista ei koskaan valiteta. Tätä asiaa olisi hyvä myös selvitellä uudessa selvityksessä, tutkija Susanna Wähä Joensuun yliopistosta kertoo.

Ministeriön tutkimus tulee herättämään keskustelua. Kunnat vastaavat varmasti kritiikkiin. Maanomistajien etujärjestö MTK väittää nyt, että ympäristökeskusten ei tarvitse valittaa päätöksistä, koska ne saavat tahtonsa läpi painostamalla luvanhakijoita valmistelun aikana.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 01.04.2004).

Lue myös:

    Uusimmat