Mainos

Puolet kirjastoista karsii rahapulassa

Jopa puolet Suomen kirjastoista joutuu tinkimään palvelunsa laadusta rajusti lähivuosina, arvioidaan opetusministeriöstä. Jo nyt aineisto on monin paikoin vanhentunutta ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta on pulaa. Samaan aikaan osa kirjastoista tarjoaa asiakkailleen uusinta uutta.

Vantaan kaupungin aluekirjastonjohtaja Kirsti Tuomisen mukaan aurinko loistaa Vantaan kirjastolle tänä syksynä.
-Talousarviossa on varattu nyt miljoona markkaa lisähenkilöstölle ja jos se menee läpi niin se vaikuttaa meidän toimintaan ja sitten meillä on tällä hetkellä suunnitteilla kaksi uutta toimipistettä, Tuominen sanoo.

Kuusamon syksy on synkempi. Kuusamon kaupungin kirjastotoimenjohtaja Leena Ollikaisen mukaan alamäkeä on menty aika reippaasti.

-Meillä on noin kymmenen vuoden aikana jouduttu tekemään näitä supistuksia kaiken kaikkiaan, Ollikainen sanoo.

MTV:n uutisten 40 kirjastolle tekemän kyselyn vastaukset kertovat kirjastopalvelujen epätasaisesta laadusta.

"Suomeen syntyy kahden kerroksen kirjastoja", "Ellei lisää työntekijöitä saada, kirjastojen taso laskee",
"Kansalaisten yhdenvertaisuus kirjastopalvelujen suhteen on viime aikoina heikentynyt."

Mm. tällaisia vastauksia kyselyssä saatiin. Opetusministeriössä arvioidaankin, että noin puolet maamme vajaasta tuhannesta kirjastosta ei pysy kehityksen mukana.

Opetusministeriön kirjastotoimentarkastaja Kirsti Kekin mukaan alle 5000 ja jopa alle 10 000 asukkaan kunnilla tulee olemaan tulevaisuudessa vaikeuksia pystyä tarjoamaan moderneja kirjastopalveluja käyttäjilleen.

Useimmiten kiikastaa rahasta. Kirjastot joutuivat lama-aikana tinkimään menoistaan, vaikka vaatimukset tietotekniikasta kasvoivat. Samaan aikaan kirjastojen käyttö on lisääntynyt lähes parikymmentä prosenttia. Tosin viime vuosina käyntimäärät ovat jo hieman laskeneet - vanhentunut aineisto ei enää kiinnosta. Rahan lisäksi kyse on asenteista.

Se, miten paljon jokin kunta käyttää kirjastoihin rahaa, niin se ei ole aina välttämättä yhteydessä siihen, että meneekö tällä kunnalla hyvin vai huonosti, Kirsti Kekki sanoo.

Keinoja kirjastojen tulevaisuuden pelastamiseksi pohditaan parhaillaan kirjastopoliittisessa työryhmässä, jonka työ valmistuu vuodenvaihteessa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.