Puolasta potkua Kioton sopimuksen jatkolle

Kansainvälisiä ilmastoasioita puidaan seuraavana Puolassa. Joulukuun alussa Poznanissa haetaan potkua ensi vuonna Kööpenhaminassa järjestettäviin neuvotteluihin. Tanskassa pitäisi kursia kasaan jonkinlainen jatko Kioton reilun kymmenen vuoden takaiselle ilmastosopimukselle.

- Poznan on välietappi, jossa mitataan, vieläkö ilmastosopimuksen kanssa ollaan tosissaan Kööpenhaminaa ajatellen, selventää Jukka Uosukainen, ympäristöministeriön kansainvälisten asiain johtaja.

- Maailman johtajat toivottavasti vakuuttavat, ettei finanssikriisi ole heilauttanut kehityssuuntaa.

Paikalle odotetaan myös Yhdysvaltojen uutta valtionjohtoa. Vaalituloksen myötä ympäristöväen toiveet ovat jälleen korkealla.

- Kaikki odottavat, että tuleva presidentti Barack Obama lunastaa odotukset ja tukee YK:n sopimuksia. Toivo elää, että Yhdysvallat sitoutuisi uudelleen kansainvälisiin sopimuksiin, Uosukainen sanoo.

Yhdysvaltojen lisäksi myös Australian ja Kanadan suotaisiin tarttuvan yhteisiin haasteisiin. Lisäksi tapetille noussee länsimaiden mahdollinen vastaus kehitysmaaryhmän syksyllä esittämiin vaatimuksiin.

Kehitysmaat tuottavat hankaluuksia

Ilmastosopimuksesta neuvoteltaessa valtiot on jaettu kahteen ryhmään, karkeasti luokiteltuna teollistuneisiin ja kehittyviin maihin. Uosukaisen mukaan kehitysmaat eivät näissä neuvotteluissa ole mitenkään lapsipuolen asemassa.

Reilun sadan valtion ryhmä muodostaa hyvin sekalaisen joukon eri kehitysvaiheessa olevia maita, joita pitää yhdessä neuvotteluvoima.

Teollisuus- ja kehitysmaiden välillä vallitsee kuitenkin ikävä ristiveto, jopa epäluottamuksen henki, sillä kehitysmaat ovat vaatineet länsimailta mittavia rahasummia vastineeksi ilmastotalkoisiin osallistumisesta.

- Kymmeneen vuoteen kehitysmaat eivät ole suostuneet edes puhumaan tai raportoimaan omista päästöistään, vaikka se on täysin EU:n rahoittamaa, Uosukainen kertoo. Kehitysmaat ovat siten turhautuneet rahoituksen, unioni puolestaan raportoinnin määrään.

Esimerkiksi Kiina myönsi vasta äskettäin, että sen kasvihuonekaasupäästöt ovat nousseet Yhdysvaltojen tasolle. Päästötilastoja ei kuitenkaan ole julkaistu yli vuosikymmeneen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat