Mainos

Puolassa yli 3 miljoonaa työtöntä

Vappuna EU:hun liittyvä Puola tuo mukanaan ennätyskorkean työttömyyden. Maassa peräti 18 prosenttia, eli lähes joka viides työikäinen, on kortistossa.

Puolan lippu

Puola on kärsinyt pahasta työttömyydestä lähes vuosikymmenen ajan. Työttömiä on noin 3 400 000 henkeä eli yhtä paljon kuin mitä Suomessa on työikäisiä. Uusia työpaikkoja ei kerta kaikkiaan synny sitä mukaa kun niitä katoaa kaivoksilta ja raskaasta teollisuudesta. Tilannetta pahentaa entisestään se, että näihin työttömyysjonoihin on liittymässä myös tavallista suurempi ikäpolvi, joka syntyi 80-luvun vauvakuumeen aikoihin.

Katarzyna Kawka harjoittelee työvoimatoimistossa. Hän on yksi niistä onnellisista jotka ovat päässeet mukaan Puolan valtion nuoriso-projektiin. Nuoria autetaan saamaan edes vähän käytännön työkokemusta ja sitä kautta ensimmäinen työpaikka.

- Tämä on paljon parempi kuin katsoa kotona telkkaria. Olen todella iloinen tästä, hän kertoo.

Joanna Hofman puolestaan saapui työ- ja sosiaaliministeriöön saman nuoriso-ohjelman kautta viime syksynä ja sai pian pysyvän työpaikan.

- Opin paljon, ja sen ansiosta sain työpaikan.

Nuorten 15-25-vuotiaiden työllisyystilanne on erittäin heikko. Peräti joka neljäs on kortistossa. Ei ihme, että työpaikka ulkomailla kiinnostaa. Työvoimatoimistossakin on jo oma osasto ottamassa askelia kohti EU:n yhteisiä työmarkkinoita.

Kun Puolasta tulee EU:n jäsen vappuna, työnhaku muissa EU-maissa on nykyistä paljon helpompaa. EU:n komission arvioi, että ainakin aluksi vuosittain 150 000 puolalaista lähtee ennen muuta naapurimaahan Saksaan. Saksa onkin varannut mahdollisuuden rajoittaa työvoimavirtaa seitsemän vuoden ajan. Suomihan on toiminut samoin lähinnä virolaisten varalta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.