Mainos

Puolassa ensimmäinen hullun lehmän tautitapaus

Puolassa on vahvistettu ensimmäinen hullun lehmän tautitapaus. Maa on kertonut testaavansa kaikki yli 30 kuukautta vanhat naudat taudin varalta.

Maan maatalousministeriö tiedotti tänään, että Krakovan eteläpuolelta on löydetty BSE-tautia eli hullun lehmän tautia sairastava lehmä. - Aihetta paniikkiin ei ole, sillä tautiin sairastunut lehmä laumoineen on eristetty, eikä niiden lihaa pääse markkinoille. Kyse on yksittäistapauksesta ja kuluttajat ovat turvassa, Puolan pääeläinlääkäri Pjotr Kolodziej kertoi.

Sairastuneen eläimen kerrottiin olevan yhdeksän vuoden ikäinen, mutta tarkempia tietoja tapauksesta tai taudin alkuperästä ei kerrottu. EU on aiemmin helmikuussa arvostellut Puolaa siitä, ettei maalla ole riittäviä resursseja BSE-testejä varten. Euroopan komission vuonna 2001 teettämän tutkimuksen mukaan erityisesti Puolassa ja Romaniassa BSE-testaus oli kehnolla tolalla.

Puola, joka on suuri lihanviejä EU-maihin sekä EU-jäsenehdokas, sanoo kuitenkin testaavansa kaikki yli 30 kuukautta vanhat lehmät taudin varalta.

BSE-tautiin sairastuneiden eläinten lihan syömisen epäillään aiheuttavan ihmisissä aivoja rappeuttavaa creutzfeldt-jakobin tautia. Tauti on aiheuttanut Länsi-Euroopassa tähän mennessä noin sata kuolemantapausta, joista valtaosan Britanniassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.